Symbol spojenectví Číny s USA proti Japonsku. Legendární zapomenutá cesta StillWell

Foto: Pixabay.com

Legendární ztracená cesta byla jediným způsobem, jak zajistit zásobování vojenským jednotkám. Silnice s 24 zatáčkami se stala symbolem čínsko-amerického spojenectví proti Japonsku a dnes je hojně navštěvována turisty z celého světa.

Pro překonání cesty známé jako Stillwell Road se řidiči musí během čtyř kilometrů vypořádat se čtyřiadvaceti zatáčkami, které jsou umístěny na poměrně úzké silnici v hornatém úseku. Řešení to nebylo ideální, znamenalo však jedinou šanci na úspěch v této oblasti. Po válce se cesta stala legendou, a i když už se po ní dnes příliš nejezdí, navštěvují na jihozápadě Číny turisté z celého světa.

Cesta je symbolem čínsko-amerického spojenectví

Během druhé světové války byla tato cesta hojně využívána. Přes ni byly nahoru dopravovány vojenské zásoby plně naloženými konvoji amerických nákladních vozidel. Ta mířila do Čchung-čchingu ve vnitrozemí země, což bylo během druhé čínsko-japonské války hlavní město Čínské republiky. Překonat tuto cestu a vyškrábat se nahoru muselo být pro řidiče velice obtížné a riskantní, jelikož každý konvoj přepravoval dohromady více než 15 tun zásob.

Ztracená vojenská cesta - Čína, vojáci

Druhým směrem se pak převáželo prchající japonské vojsko. Černobílá fotka této klikaté cesty se objevila v mnoha amerických magazínech a ve své době se tak stala symbolem čínsko-amerického spojenectví proti japonské okupaci. Toto je často zapomínaná, avšak velice důležitá část příběhu Stilwell Road.

Ztracená cesta na chvíli zmizela z většiny map

Po skončení války a vítězství komunistů v Číně se cesta vytratila z většiny map a na nějakou dobu upadla v zapomnění. V roce 1954 ji navíc nahradila nová silnice s menším počtem zatáček a snadnější dostupností, takže ji přestali využívat i místní obyvatelé. V Číně je cesta nazývána Stillwell Road po americkém generálovi Josephu Stillwellovi. A i když už dnes na trase narazíte na více turistů než aut, někteří místní obyvatelé tuto cestu stále využívají. Zejména ti, kteří mají své příbytky blízko vrcholu a tudíž je pro ně zkratkou.

Může vás zajímat: Po stopách kmene Mosuů, kde vládnou ženy a muži nemají stálé místo

Na vrcholu se nachází vojenský hřbitov

Dříve byla tato cesta pro těžká vozidla velice riskantní, zvlášť když se k tomu přidala nepřízeň počasí. Během války bylo za každou zatáčkou k vidění hned několik převrácených vojenských aut. Válečné období zde momentálně připomíná vojenský hřbitov, jenž se nachází na vrcholu cesty. Z něj se nabízí nádherný pohled na okolní hory, soutěsky a nedotčenou přírodu.

Pokud však stojíte o pěkný pohled a fotku samotné cesty, musíte si zakoupit lístek za 60 juanů (asi 200 Kč), který vám umožní vstup na vyhlídkové místo. Na to vás dopraví speciální mikrobus ve vojenských barvách řízený řidičem oblečeném ve vojenské uniformě. I tímto způsobem se snaží místní propagovat tuto zajímavou památku a přilákat sem ještě více turistů.


Co si ještě přečíst? Podívejte se na další zajímavosti z asijské kultury