Po stopách kmene Mosuů, kde vládnou ženy a muži nemají stálé místo

Foto: Pixabay.com

Na území Číny žije více než 50 etnických menšin, z nichž je kmen Mosuů zřejmě posledním, co dodržuje opravdu staré zvyky svých předků. Jeho kultura nemusí vždy dávat smysl, asi nejpodivnější je „volné manželství“, kdy muž a žena neuzavírají klasický sňatek, ale můžou se kdykoliv rozejít. Někteří mladí sice moderní dobu přijali, starousedlíci ale stále žijí stejně jako před tisícem let, a pobývají na svazích himalájského pohoří.

Mosuové věří v přírodu, a nemocné léčí šaman

Dnes už to zní jako smyšlený příběh z nějaké hry, kdy byl šaman nejmoudřejší osobou ve vesnici, a zastával všechny vysoké funkce. Podobně to mají i Mosuové, kde je šaman léčitelem, a představuje důležitou roli při volbách i politických, kulturních nebo obchodních záležitostech. Mj. rozděluje dávky betelového ořechu, který je čtvrtou nejužívanější drogou světa. Mosuuvoé ho odpradávna žvýkají pro jeho uklidňující až omamné účinky, člověk je potom v dobré náladě a získává více „pracovní“ energie.

Doporučujeme: Ve čtvrti Shibuya uvidíte denní boje o přežití i švihlé anime postavičky. Tak trochu jiné Japonsko…

Kmenu vládnou ženy, a muž může být kdykoliv vyhozen

Zatímco na území Evropy měl ve starých dobách vždy hlavní slovo muž, v kmeni Mosuů uznávají matriarchát. Ano, je tu silná genderová nerovnováha, ale nikdo není zbytečně ponižován, všichni zkrátka tuhle tradici respektují a přijímají. O něco podivnější je potom již zmíněné volné manželství, takže pokud muž přestane ženě vyhovovat, postaví mu před dveře holínky, čímž mu dává najevo, že už je nežádoucí, a bude nahrazen jiným.

Komunistická vláda Mao Ce-tunga se sice snažila tuhle tradici vymýtit, a nařídila, aby i Mosuové uzavírali tradiční sňatek posvěcený zákonem. Hrdost ale nakonec zvítězila, kmen Mosuů se nikdy nepodvolil, a dnes je naopak pro svůj prostoj obdivován. Mnoho místních (tedy Chánů, největšího čínského etnika) totiž jezdí za poznáním života kmene Mosuů, který si jako jeden z mála uchoval svou původní identitu, a úspěšně se vyhýbá modernizaci.

Mosuové jsou přátelští, ale nesmíte se jich ptát…

Protože přišel kmen o tradiční obživu, kterou byl dříve převážně obchod na Hedvábné stezce a farmaření, využívá dnes cestovního ruchu. Právě Mosuové a jejich tradice jsou důvodem, proč místní i turisté z celého světa navštěvují tenhle kout provincie. Styl oblékání se prakticky nezměnil, stejně jako kuchyně nebo společenský přístup. Běžně se stává, že vás Mosuové pozvou na čaj – tedy spíše na betelové sousto.

Zcela nepřípustné je potom klást otázku „kdo je tvůj tatínek?“, mezi Mosuy je rozšířeno označení „Ermi“. To lze přeložit jako „matka“, což je pro místní děti de facto každý starší člověk žijící ve stejném domě nebo „přes ulici“ (starší sestra, bratr, sestřenice, teta, babička …a je-li přítomen, tak i muž, potažmo „manžel“). Kmen je na svou kulturu hrdý, a pro nás běžné zvyky zřejmě nikdy nepřijme.

Doporučujeme: Zhouzhuang: Město na březích vodních kanálů starých přes 2000 let

Původ Mosuů lze vystopovat až do severního Tibetu

Některé ze současných tradic hodně připomínají život „typického“ Tibeťana, který vyznává nomádský styl života. Když kmen Mosuů před více než tisíci lety odešel z oblasti severního Tibetu, usadil se na svazích Himalájí v dnešní jižní Číně. Krátce na to začal svými tradicemi a stylem oblékání ovlivňovat téměř celou provincii Jün-nan (Yunnan).

Počet příslušníků kmene Mosuů je dnes odhadován na 40 tisíc, což je v porovnání se starými časy naprosto alarmující. Velkou mírou se na tom podepsali mladí, kteří s vidinou lepšího života odchází do přelidněných aglomerací.

Mohlo by vás zajímat: Peking a jeho památky, některé jsou staré i 800 let

Obchod na Hedvábné stezce stále žije

Legendární Hedvábná stezka už je sice minulostí, přesto v jihozápadní oblasti provincie Jün-nan (Yunnan) obchody stále pokračují. Právě tady byl kdysi jeden z konců spletité obchodní cesta, která se ze Si-anu (Xi‘an), někdejšího hlavního města starověké Číny, rozbíhala do všech koutů císařství. Dnes vede skrze Himaláje úzká obchodní stezka spojující jihozápadní část provincie Yunnan s Myanmarem (Barmou); další cesty vedou do sousedního Laosu a Vietnamu.

Největším odkazem kultury tohoto starého kmene je staré město Li-ťiang (Lijiang), které je sice součástí moderního světa, ale pro zachování kulturního bohatství zůstává nedotčená celá čtvrť. Za opravdu původním stylem života Mosuů budete muset ovšem k jezero Lugu na severu provincie. Rozprostírá se mezi hornatými hřebeny, nejvýraznější z nich je masiv Sněžné hory nefritového draka. Pro svou křišťálově modrou barvu patří Lugu mezi nejkrásnější čínská jezera.