Vietnam může navštívit až osm milionů cizinců, pokud to koronavirus dovolí

Do jihoasijského Vietnamu by mohlo letos dorazit až osm milionů zahraničních návštěvníků. To ale pod podmínkou, že epidemie covid-19 zůstane pod kontrolou, turistický ruch už nadále nebude omezen a ve třetí čtvrtině letošního roku bude možné pokračovat v mezinárodním cestovním ruchu. Počátkem června tuto prognózu zveřejnili zástupci Hanoje na svém webináři.

Ztráty způsobené pandemií činí až polovinu loňských zisků

Zástupce generálního ředitele Vietnamské národní správy cestovního ruchu Nguyen Le Phuc řekl, že během prvních pěti měsíců roku 2020 přijelo do země 3,7 milionu zahraničních návštěvníků, což je méně než padesát procent toho, co se během letoška očekává. Číslo domácích cestovatelů během tohoto období činil pouze 16 milionů tuzemských návštěvníků, což představuje meziroční pokles o celých 58,5 procenta. Zároveň s tím klesly také příjmy z cestovního ruchu, a to o 47,4 procenta, což  představuje 150,3 bilionu vietnamských dongů.

Po obnovení domácího cestovního ruchu se očekává, že počet tuzemských cestovatelů dosáhne počtu kolem šedesáti až pětašedesáti milionů lidí.

Vietnamci oživují vnitrostátní turismus

Zástupce šéfredaktora vietnamského deníku Tien Phong (Pionýr) Phung Cong Suong uvedl, že po třech měsících boje s pandemií se nyní domácí turismus zotavuje. Vietnamské ministerstvo kultury spustilo nový program „Vietnamci cestují po Vietnamu“, který částečně pomohl toto odvětví částečně oživit.

Zástupci leteckých a cestovních společností Vietnam Airlines, Sung Group, Vietravel a Flamingo na webináři uvedli, že se připravují na oživení sektoru cestovního ruchu. Národní vlajkový dopravce zpřístupnil vnitrostátní cestovní trasy během května a června, aby uspokojil zdejší poptávku, zatímco provozovatelé cestovních agentur a pohostinství nabízejí slevy v kombinaci s kvalitou a zařazením nových produktů. Generální ředitel Flamingo Redtours JSC Nguyen Cong Hoan řekl, že je nejvyšší čas stimulovat zdejší cestovní ruch, který představuje významný zdroj příjmů do státního rozpočtu této země.