Panda velká ze zoo v Tchaj-peji porodila druhé mládě

Samici pandy velké darovala Tchaj-wanu Čína. Samička nedávno porodila již druhé mládě poté, co byla uměle oplodněna. Jde o velkou událost, jelikož panda velká je považována za zvíře ohrožené vyhynutím. To je dáno především ničením jejich životního prostředí. Tato medvědovitá šelma má navíc smůlu v tom, že se příliš nemnoží a z obvyklých tří mláďat většinou přežije pouze jedno.

Pand zbývá jako šafránu, mohou být zachráněny?

Dle odhadů z roku 2015 ve světě zbývá pouze 1500 až 2000 jedinců. Z toho 300 pand žije v zajetí v zoologických zahradách. Ačkoliv je číslo žalostně nízké, budoucnost pro tohoto medvěda, který připomíná plyšovou hračku, nevypadá až zas tak špatně. Oproti minulému století se podařilo počty pand navýšit až o polovinu. Čína se k ochraně postavila velmi přísně.

  • za usmrcení pandy hrozí viníkovi trest smrti
  • za záchranu pandy čeká velká odměna a ocenění
  • zakládá rezervace a národní parky, kde pandy mohou žít v bezpečí

Díky tomu se populace pomalu ale jistě navyšuje, především u pand chovaných v zajetí. V tchajpejské zoo Yuan Yuan a její partner Tuan Tuan zplodili dokonce potomky dva. Nově narozená samička vážila pouze 186 gramů a narodila se po pětihodinovém porodu.

„Doufali jsme, že se matka o mládě postará. Ale Yuan Yuan byla po porodu příliš unavená. Takže jsme se mládě po pečlivém uvážení rozhodli vzít do péče my,“ řekl ošetřovatel ze zoo. První krmení tak mladá panda přijala od ošetřovatelů. Novorozenec je v dobrém stavu, pouze mu byly ošetřena drobná poranění na zádech.

První mládě Yuan Yuan, které se narodilo v roce 2013, dostalo jméno Yuan Zai. Byla první pandou velkou, která se na Tchaj-wanu narodila. Peking obvykle pandy pouze zapůjčuje a všechna mláďata musí být odeslána nazpět do Číny.

Tchaj-wanu ale bylo umožněno, aby Yuan Zai zůstala, jelikož její rodiče Čína ostrovnímu státu darovala jako výraz přátelství. Šlo o symbolické gesto, které mělo potvrdit vřelé vztahy mezi pevninskou Čínou a ostrovem, jehož vláda je Pekingu nakloněna.

Politický nástroj komunistického režimu

Také kombinace jmen šelem, Tuan a Yuan, odkazuje na unii dvou státu. Znamenají totiž sjednocení či spojenectví. Když tento pár na ostrov dorazil, doslova odstartoval panda mánii na Tchaj-wanu. Ta ještě akcelerovala po narození Yuan Zai.

Ačkoliv Čína hovoří o přátelství, často jsou to výhružky maskované za pěkným pozlátkem. Tchaj-wan se od Číny oddělil během občanské války roku 1949. Čína tehdy přísahala, že ostrov získá za každou cenu zpět. Na ostrovní stát je tak neustále vyvíjen diplomatický, ekonomický i vojenský tlak ze strany Pekingu.

Obyvatelé tohoto ostrůvku demokracie mohou pouze doufat, že v rámci politiky jedné Číny nebudou jednoho dne anektováni a násilně připojeni. Ze spárů komunistické moci by se dostávali jen velmi těžko.