Hromadná doprava v Jakartě zakazuje cestujícím nosit jednovrstvé masky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Covid-19 zasáhl celý svět už před mnoha měsíci. Pravidla pro bezpečnost na veřejnosti se liší stát od státu a i v Čechách se mění poměrně rychle podle toho, jak se vláda rozhodne postupovat. Asie není žádnou výjimkou v tomto ohledu. I zde se lidé snaží být v bezpečí, udržovat odstupy a dodržovat přísná hygienická pravidla. Kromě vlády se ale mohou rozhodnout i jednotlivé společnosti, že změní své metody. A právě to se nyní stalo v Jakartě. Výzkumy totiž objevily, že jedna z možností ochrany před virem není tak spolehlivá, jak si mysleli.

Nová pravidla pro všechny cestující vlakem

Městská přepravní společnost PT MRT Jakarta zakázala svým cestujícím nosit jednovrstvé masky z neoprenové tkaniny, které jsou také známé jako „potápěčské“ masky při využívání jejich služeb. Ředitel PT MRT v Jakartě William Sabandar uvedl, že tato politika jejich společnosti byla založena na výzkumu, který ukázal, že neoprenové masky jedince před nákazou Covid-19 dostatečně nechrání. V případě, že se cestující nebudou chtít těchto masek zbavit, mohou používat třívrstvé. Důvody prezentoval i server kompas.com:

  • William Sabandar uvedl: „Zakazujeme používání jednovrstvých potápěčských masek, protože se ukázaly jako neúčinná ochrana před virem;
  • před tímto prohlášením místní ministerstvo zdravotnictví doporučilo veřejnosti, aby potápěčské masky nenosili, protože nesplňují zdravotní požadavky.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vláda se přiklání k zákazu neoprenových masek

Generální ředitel ministerstva pro kontrolu a prevenci nemocí Achmad Yurianto vyval veřejnost, aby používala buď masku N95, chirurgickou masku nebo látkovou masku. Yurianto dodal, že je velmi vhodné přidat další vrstvu dovnitř látkové masky pro větší ochranu. Poslední den září hlásila Jakarta 1 159 nových potvrzených případů Covid-19, čímž se celkový počet infikovaných osob ve městě zvýšil na 73 736 jedinců.