V době koronakrize vám od úzkostí pomůže jóga a meditace

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Koronavirus ovlivnil životy nás všech. Někteří lidé byli zasažení méně, někteří více. Globální pandemie v nás všech vyvolala pocit nejistoty a strachu. Bojíme o své zdraví a zdraví našich blízkých a řešíme i existenční problémy. Všichni jsme vystaveni novému druhu stresu, který jsme do této doby nepoznali. Mnohé z nás zasáhl natolik silně, že se u nich začaly projevovat záchvaty úzkosti. Dnes už je jasné, že pandemie rozhodně neřekla své poslední slovo. Čekají nás velmi těžké měsíce. Pokud chcete udělat něco pro své duševní zdraví a přečkat relativně v pohodě další lockdown, zkuste začít cvičit jógu a meditujte. Přečtěte si, jaký má jóga a meditace účinek na vaší psychiku.

Náhlá změna převrátila mnohým z nás život naruby

Paní Bindiya Surtani prodělala první záchvat úzkosti v březnu. Trpěla také nespavostí a bušením srdce. Téměř přes noc se všechno změnilo. Paní Bindiya přešla na home office a zároveň se starala o děti. Hranice mezi prací a domovem se stíraly. Měla obavy, jak se zvládne celý den starat o své děti, které nechodily do školy, a bylo také nutné dohlížet na jejich studium. Její rodiče žijí v Indonésii, takže ke všem těm starostem se ještě obávala, že je neuvidí, protože většina zemí uzavřela své hranice.

Paní Bindiya byla stejně jako mnozí z nás pod obrovským tlakem. Dnes už o koronaviru víme podstatně více než na jaře. Vyhlídky do budoucnosti jsou ale pořád nejasné.

Paní Bindiya si sáhla na dno svých sil

Dny plynuly a povinností přibývalo. Vše vyvrcholilo tím, že se paní Bindiya psychicky zhroutila před svými dětmi a manželem. Takhle to dál nešlo. Paní Bindiya je vyznavačkou tradiční indické medicíny, ajurvédy. Během koronakrize se rozhodla, že do svého programu opět zařadí jógu a meditace. Každý den se jim bude věnovat alespoň jednu hodinu. Cvičení jógy a meditace člověka nutí soustředit se výhradně na přítomnost. Takže všední starosti jdou na hodinu stranou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Aby byla jóga a meditace prospěšná, musíte zvládnout základní techniky

Pokud budete jógu cvičit špatně, můžete se zranit a místo úlevy budete spíš naštvaní, že to nefunguje.

Nejprve musíte zvládnout správnou techniku cvičení. Základem je správné dýchání. Technika dýchání je velmi důležitá i pro meditaci. Jen tak dosáhnete pocitu:

  • Uvolnění
  • Relaxace
  • Kontroly nad svými emocemi
  • Poznání svého vnitřního já

Denní rituály nám dodávají pocit bezpečí a jistoty

Psychiatr Lim Boon Leng ze singapurského Centra psychického zdraví vysvětluje význam denních rituálů. Dodržování denního režimu a rituálů nám všem dává pocit stability a bezpečí. Pokud se náš denní režim změní prakticky ze dne na den, dá se předpokládat, že to těžce poneseme. Pokud víme, co můžeme očekávat, cítíme se „normálně“. Tento pocit normálnosti ale Covid některým lidem rozcupoval na kousíčky. Pokud nemůžeme provádět denní rituály, na které jsme byli zvyklí, můžeme je nahradit novými. Velmi prospěšným rituálem může být právě cvičení jógy a meditace. Může jím být také denní motlitba. Pokud je provozujeme pravidelně, pomáhají nám udržovat emoce v rovnováze.

Mnoho lidí řeší úzkosti z pandemie nevhodným způsobem

Bohužel, mnoho lidí začalo řešit své psychické problémy, které způsobila koronakrize, alkoholem a drogami. Výzkum v Hongkongu prokázal, že se zvýšil počet lidí s depresí a úzkostmi a také lidí, kteří přiznali pasivní myšlenky na sebevraždu. Naproti tomu meditace a jóga má prokazatelně pozitivní účinky na naše duševní zdraví.