Koronavirus postihuje hlavně muže. Odborníci vysvětlují proč

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Statistiky nakažených dokazují, že muži trpí mnohem horšími příznaky koronaviru než ženy. Někdy může být průběh nemoci velice bolestivý a vážný. Podívejte se, proč je jedno pohlaví v nevýhodě a jak se může účinně bránit. Pomohou vám hlavně preventivní opatření.

Těžký průběh

Muži mohou mít velice složitý průběh onemocnění. Lékaři ze San Antonio zveřejnili článek popisující případ pacienta, který utrpěl bolestivé otoky krátce po pozitivním testu na SARS-CoV-2.

Podobný případ zaznamenali také v Americe, kde pacientův příběh brzy obletěl internet. Krátce po pozitivním testu na koronavirus si muž všimnul, že mu otékají varlata. Stěžoval si na silné bolesti, nepohodlí, pocit horka v této části těla, horečku a kašel. Bolest a otok ve varlatech se objevily jeden týden po nástupu běžných příznaků onemocnění.

Nástup do nemocnice

Mladý muž strávil v nemocnici jednu noc a dostal léky proti bolesti, což otoky dokázalo zmírnit. Naneštěstí může mít výskyt podobného příznaku dlouhodobé následky. Předchozí infekce může snížit plodnost nebo rozmnožovací schopnost zcela utlumit. Je tedy důležité dbát na hygienická pravidla, jelikož takové změny jsou nenávratné.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zprávy z Číny

Profesor Li Yufeng a jeho kolegové z nemocničního Centra reprodukční medicíny ve Wu-chanu zveřejnili zprávu, v níž připomněli, že virus SARS-CoV-1, který způsobil epidemii v letech 2002-2003, způsobil problémy u mužů, což vedlo pozdějším komplikacím.

Obavy se potvrdily

 Čínští vědci zastávají názor, že SARS-CoV-2 může způsobit obdobné problémy. Poukazovali na takovou komplikaci už dříve. V té době však šlo pouze o předpoklady nepodložené vědeckými důkazy. Dnes díky výzkumu a popsaným případům víme mnohem víc, uvedl Dr. Marek Derkacz, interní lékař, diabetolog a endokrinolog.

Ideálně byste měli omezit pobyt mimo domov na minimum a v případě jeho opuštění si zakrývat ústa a nos. Nesahejte si do očí, dokud si doma pořádně neumyjete a nevydezinfikujete ruce.