Senioři po vakcíně SARS-CoV-2 pociťují méně nežádoucích účinků, uvádí odborník na lékařskou biologii

Zdroj fotografie: Getty Images

V polovině prosince bylo ve Velké Británii zahájeno očkováni proti SARS-CoV-2, kolem Vánoc byla dodána vakcína od společností Pfizer a BioNTech do dalších zemí včetně Polska. Přednostně budou očkování zdravotníci a senioři. Jak uvádí odborník na lékařskou biologii a výzkum Dr. hab. Piotr Rzymski, vakcína proti SARS-CoV-2 je bezpečná a její možné vedlejší účinky „se podstatně neliší od těch, které se očekávají od jiných vakcín proti virovým chorobám“.

Každé očkování je spojeno s možností postvakcinačních příznaků, ale příznaky jako bolest hlavy, bolest svalů, únava, to jsou příznaky dá se říci typické, vyskytující se například po očkování proti chřipce. „Pokud jde o možné vedlejší účinky, které se mohou objevit po očkování vakcínou Pfizer, není na nich nic překvapivého. Důležité je, že žádný z těchto příznaků nenaznačuje žádné riziko ohrožení zdraví nebo života,“ řekl.

Jaké jsou nejčastější nežádoucí účinky vakcíny?

Odborník vysvětlil, že na základě klinických studií s vakcínou Pfizer byly nejčastějšími nežádoucími účinky, které obvykle trvaly maximálně několik dní, bolest a zarudnutí kůže v místě vpichu (pozorováno u 80 % očkovaných osob), únava (63 %), bolesti hlavy (55 %), bolesti svalů (38 %), zimnice (32 %), bolesti kloubů (24 %) a horečka (14 %).

Pravděpodobněji je lze očekávat po druhé dávce vakcíny. Podobné příznaky lze pozorovat u mnoha jiných vakcín. Nebylo zjištěno, že by očkování vyvolalo neurologické, neurozánětlivé nebo trombotické příhody. Je pravda, že ve vakcinované skupině byly čtyři případy Bellova fenoménu, spontánní a nejčastěji přechodná paralýza lícního nervu. Nebyly spojeny s očkováním, protože jejich výskyt, 0,018 %, je v rozmezí, které je pozorováno v populaci, což je 0,015-0,03 %, zdůraznil expert.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Skvělé informace pro seniory: hrozba nežádoucích účinků je u nic nižší než u mladých

Je třeba poznamenat, že vedlejší účinky podávání BNT162b2 u lidí starších 55 let byly méně časté a méně závažné než u mladších účastníků studie. „To je skvělá informace pro seniory“, poznamenal Dr. Rzimski. Odborník připomněl, že třetí fázi klinických studií vakcíny Pfizer provádí přibližně 150 klinických center v Argentině, Brazílii, Jižní Africe, Německu, Turecku a USA.

  • Původně do ní bylo přijato 30 000 lidí.
  • Poté byla přidána skupina dalších 14 tisíc, včetně dospívajících ve věku od 12 let, lidí infikovaných HIV, hepatitidou B a C.
  • Studie zahrnovala lidi různého věku, hmotnosti a etnického původu, stejně jako účastníky se souběžnými nemocemi, jako je cukrovka, chronická onemocnění oběhového systému, dýchacího systému a jater.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Není známo, jak dlouho trvá ochrana po očkování

V tuto chvíli není známo, jak dlouhá je reakce imunitního systému způsobená vakcínou. Je však jisté, že jeho podávání způsobuje jak požadované, silné buněčné, tak protilátkové reakce, jejichž hladiny jsou srovnatelné nebo vyšší než průměr pozorovaný u rekonvalescentů. Podávání vakcíny lidem, kteří dostali COVID-19, má tedy potenciál posílit dříve zahájené mechanismy.