Znepokojující zprávy z Číny. S tímto problémem bojuje každý čtvrtý po prodělání nemoci covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

S každým dalším měsícem je stále více jasnější, že koronavirus rozhodně nemusí být pouze krátkodobou záležitostí, ale příznaky se mohou objevovat i dlouho potom, co došlo víceméně k uzdravení a testy jsou negativní.

Jedním z velmi zajímavých, ale zároveň nepříjemných příznaků je výrazně zvýšené vypadající vlasů. Konkrétně tento problém postihuje zhruba každého čtvrtého člověka, který prodělal koronavirus. 

Zdroj fotografie: Shutterstock

Příznaky po šesti měsících od prodělání nemoci

Takzvaný dlouhý covid, jak jsou dlouhodobé příznaky i několik měsíců po odeznění nemoci, označovány, trápí až překvapivě velké procento lidí. Buď jde o podivnou reakci imunitního systému, nebo je virus schopný v určité podobě přežívat uvnitř organismu a způsobovat některé nepříjemné problémy. Aktuálně jsou dostupná data prováděná na lidech, kteří nemoc prodělali před více než šesti měsíci a od té doby stále pociťují některé příznaky, což je skutečně velmi znepokojivé. 

Vypadávání vlasů

Jedním z příznaků dlouhodobého koronaviru je například vypadávání vlasů. Jde o poměrně nový poznatek, který přišel v rámci studie prováděné v čínském Wuchanu, kde se virus poprvé objevil. Ve studii se ukázalo, že problém se zvýšením vypadáváním vlasů a alopecií provází až každého čtvrtého člověka, přičemž reálná čísla lidí mezi všemi, kdo se do výzkumu nezapojili, mohou být klidně i vyšší. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Další dlouhodobé účinky koronaviru

Celkově se v rámci prodělání koronaviru objevuje hned několik nepříjemných a dlouhodobých nežádoucích účinků, jako jsou například: 

  • chronická únava nebo svalová slabost (63%)
  • problémy se spánkem (26%)
  • úzkost nebo deprese (23%)

Vypadávání vlasů se navíc z větší části týká mužů, u kterých se objevuje až dvakrát tolik v porovnání se ženami, které byly zapojeny do výzkumu. Virus tak v podstatě ovlivňuje víceméně celé tělo a projevuje se skutečně rozdílnými způsoby. 

ZDROJAsia One