Prodělali jste covid-19 a nevíte, co teď můžete čekat? Odpovíme na nejčastější otázky

Zdroj obrázku: Shutterstock

Globální strašák – to je nový koronavirus, se kterým jsme poprvé měli tu čest v loňském roce a dodnes jsme se s ním nedokázali poprat. Zmatená opatření, jejichž účinek se zatím neprojevil, frustrují celý národ.

Kolem tohoto viru stále visí spousta otazníků a každou chvíli nám prostřednictvím různých mutací dokazuje, že se jen tak nevzdá. Všichni napjatě sledujeme průběh očkování a doufáme v lepší zítřky – ve volnost v cestování, ve zbavení povinnosti nošení respirátorů, v konec každodenního nárůstu zemřelých, kteří tu s námi mohli ještě být, prostě v návrat normálního života tak, jak ho známe z doby před covidem. 

Prodělal/a jsem covid, mám vyhráno?

Bohužel ne. Nepříjemné příznaky vás mohou pronásledovat klidně i měsíce a jejich příčina může být dvojího původu – postcovidový syndrom nebo opětovná nákaza. Postcovidový syndrom se projevuje únavou, dušností, kašlem, silnou bolestí hlavy a dokonce i zapomnětlivostí a úzkostmi. Může trvat až tři měsíce a je velmi problematické laicky jej rozlišit od opětovné nákazy covidem-19, nebo některou z jeho mutací. Dušnost je také přítomna jako dlouhodobý následek prodělání této nepříjemné nemoci, mohou se vyskytovat dokonce žilní tromboembolismy, které se tvoří přímo v drobných krevních cévách na plicích. Přidávají se k nim bolesti kloubů a celého pohybového aparátu. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Existuje na postcovidový syndrom účinná léčba?

Odborníci se shodují, že léčba je u každého individuální v závislosti na rozsahu zasažení organismu. Pokud se potýkáte jen s chronickou únavou a bolestmi kloubů a svalů, platí obecná doporučení – tedy častý pohyb s nízkou zátěží, aktivní způsob života a pestrá strava se spoustou vitamínů. 

Jestliže se setkáváte s horšími příznaky, jako je výše zmíněný tromboembolismus, je nutné vyhledat lékaře a podstoupit potřebná vyšetření. Mezi ně patří například rozbor krve, kde se zjišťuje přítomnost jódu a specializované konzultace. Postcovidový syndrom se od klasické trombózy liší tím, že nevzniká v hlubokých žilách v dolních končetinách, ale přímo v drobných cévách na plicích. Léčba probíhá ve zdravotnickém zařízení pomocí antikoagulační léčby, jejímž hlavním účelem je zamezit přirozené srážlivosti krve. Hlavním léčivým přípravkem podávaným při tromboembolismu je heparin. Největší účinek se projeví během 3 dnů, poté je možno provádět léčbu ambulantně po dobu 3 měsíců. Následně se znovu provádí vyšetření krevního obrazu, kdy se podle hladiny jódu určí, zda trombózy přetrvávají.

Je postcovidový syndrom omezen věkem?

Není, zejména díky rozšíření a dalšímu vzniku nových mutací, které jsou odolnější, rychleji se šíří a dokáží se přizpůsobit teplejšímu počasí. Čím dál tím častěji jsou hlášeny tyto příznaky u osob ve věku kolem 30 let. Podle nejnovějších průzkumů bylo mezi 1800 pacienty s přetrvávajícími příznaky covid-19, bylo 50% osob ve věku mezi 36 a 50 lety. U osob mladších 30 let se vyskytují méně obvyklé příznaky jako potíže se soustředěním, výpadky paměti, vředy, nebo brnění končetin. Pro ucelenější přehled je potřeba vyčkat na výsledky v dlouhodobějším horizontu. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Jaké vyšetření mám podstoupit po koronaviru?

Pokud na sobě pociťujete přetrvávající příznaky, rozhodně neváhejte a po předchozí telefonické domluvě navštivte lékaře. Vyšetření, která lékař provede, jsou opět individuální dle aktuálního zdravotního stavu pacienta a povahy přetrvávajících příznaků. Mezi základní testy, které by měly být provedeny, patří krevní obraz, rentgen hrudníku (pokud provázel i zápal plic) a v neposlední řadě také testy respiračních funkcí.

ZDROJScienceDaily