Hongkongské klece

Foto: Pixabay.com

Honosné mrakodrapy, rušná obchodní centra, obrovský přístav, silný turistický ruch …to všechno prezentuje Hong Kong před světem jako jedno z nejbohatších měst. Málokdo už ale vidí skryté čtvrtě města, ve kterých žijí ti nejchudší obyvatelé Číny.

Paradoxem je část města, kde se na jedné straně rozprostírá nejprestižnější čtvrť Hong Kongu zvaná Victoria Peak, zatímco na straně druhé je rozlehlá chudinská čtvrť Wan Chai.

V chudinských čtvrtích, znichž je nejznámější výše zmíněná Wan Chai, žije téměř 300 tisíc obyvatel, kterým po zaplacení měsíční činže stěží zbývá na jídlo. Svým domovem nazývají klec o velikosti 2x1m – což představuje velikost postele, kam musí navíc vtěsnat i své osobní věci, které obvykle sestávají ze základních životních potřeb, jako je oblečení nebo nádobí. Většina ze zde žijících obyvatel nemá žádný majetek …až na několik kusů oblečení. Místo, kde musí žít, nenazývají „honosně“ hongkongskými klecemi, jako ve světě, ale „rakvemi“, kterým se klec svými rozměry podobá.

Situace těchto lidí není důsledkem jejich lenosti a nechuti pracovat – většina z nich naopak vykonává práci většinu dne – jsou za ni však velmi špatně placení. Jeden z obyvatel těchto klecí uvedl: „Není to tak, že nám místní vláda nedokáže pomoci – ona nechce a přehlíží nás.“ Všichni obyvatelé hongkongských klecí mají zažádáno o obecní byt – a i když je průměrná čekací lhůta 3 roky, spousta z nich čeká v rakvích i 10 let. Každý z „nájemníků“ platí měsíčně za svou klec přibližně 690 yuanů, což vychází v přepočtu na 2 500Kč. V porovnání s cenami bytů za m2 platí mnohonásobně více.

Kromě ztísněného prostoru se musí potýkat i se zimou a špínou, protože jsou klece zřízeny v polorozpadlých domech bez fungujícího topení, a v některých místech dokonce čouhá ze stěn elektroinstalace. Kvůli štěnicím nemohou mít ani matrace, a spí proto obvykle na bambusových rohožích. Většina z nich už si ale za několik let na nelidské životní podmínky zvykla – spoustu z nich však stále trápí absence únikových východů v případě nebezpečí, třeba požáru. I přes tíživou životní situaci berou tito lidé život s nadhledem a těší se z maličkostí.