Mramorová loď

Foto: Pixabay.com

Mramorová loď je jezerní pavilon na jiho-západním břehu rozlehlého jezera Kunming v areálu Letního paláce v Pekingu. Pavilon byl poprvé postaven za vlády císaře Qianlonga (Čchien-lung) z dynastie Qing (Čching) v roce 1755. Byl určen k odpočinku císařské rodiny, kterou směli na palubu provázet jen vybraní služebníci a strážci …všem ostatním byl vstup zakázán. O více než sto let později byl pavilon v roce 1860 zničen v důsledku druhé opiové války anglo-francouzskými vojáky.

Základnu lodi tvořily masivní bloky z mramoru, na nichž byla umístěna patrová nástavba vyrobená ze dřeva. Bohatá výzdoba v císařských barvách zdůrazňovala moc a bohatství císaře Qianlonga, který spolu s rodinou přečkával v jezerním pavilonu horká letní poledne. Původní dřevěná konstrukce byla navržena v duchu typické čínské architektury.

K obnovení jezerního pavilonu došlo teprve v roce 1893 na příkaz císařovny Cixi z dynastie Qing. Pavilon dostal opět patrovou nástavbu zhotovenou ze dřeva …lišila se však celkovým vzhledem. Do čínské architektury byly zakomponovány evropské prvky, a celá konstrukce byla natřena bílou barvou, aby připomínala mramor. V důsledku obnovy přibyly po obou stranách lodě imitace lopatkových kol, takže loď vypadá jako kolesový parník. Základna lodě v sobě ukrývá pozoruhodný odvodňovací systém – přes čtyři duté pilíře je voda propouštěna do jezera čtyřmi otvory ve tvaru dračí hlavy, které jsou umístěny po obou stranách na přídi a na zádi.

Císařská rodina často popíjela čaj ve stínu Mramorové lodi, která vytvářela díky vodě příjemné prostředí. Obě podlaží jsou z poloviny prosklená, což chránilo císaře a jeho rodinu před případnou nepřízní počasí. Odkrytá část naopak umožňovala odpočinek na čerstvém vzduchu. Střecha lodě je po vzoru čínské architektury zdobena malým ohrazením …přední část lodi umožňovala z dolního podlaží nebo z horní terasy výhled na klidnou hladinu jezera Kunming a přilehlé zahrady.

Návrh základny vychází ze slavného citátu vysoce postaveného úředníka dynastie Tang. Wei Zheng, který zastával funkci dynastického kancléře, řekl císaři Taizungovi (Tchaj-cung): „Vody, které loď omývají, ji mohou také pohltit“ …což ve významu znamenalo, že lid může císaře podpořit, ale také se obrátit proti němu. To iniciovalo císaře Qianlonga k postavení pavilonu na pevné základně, která nepůjde převrhnout, a bude symbolizovat věčnou vládu dynastie Qing.

Mramorová loď patří k nejvyhledávanějším místům v Letním paláci. Její prohlídka je ale možná pouze zvenčí, a vstup na palubu je přísně zakázán.

Mramorová loď je součástí Letního paláce, který byl zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO.