CCTV, hlavní sídlo čínské televize

Foto: Pixabay.com

CCTV nebo také Čínská centrální televizní věž je mrakodrap v centrální části Pekingu, ve které sídlí největší čínská televizní stanice CCTV. Mrakodrap zaujme netradiční konstrukcí ve tvaru dvou spojených písmen Z. CCTV vévodí rozlehlému mediálnímu parku v CBD (Central Business Distrcit), ve kterém se nachází stovky dalších budov, které využívají média a filmová studia. Působivá stavba získala v roce 2013 první místo v přestižžní celosvětové soutěži “Nejlepší výšková budova světa” (Best Building Wordwide).

Mrakodrap s 51 patry měří 234m a zabírá plochu velikosti Náměstí nebeského klidu. Netradiční konstrukce přitahuje pozornost místních i zahraničních návštěvníků, kteří mohou využít vyhlídkové plošiny v 35. patře budovy a prohlédnout si hlavní město Číny z výšky 163m. Budova se skládá ze dvou písmen Z zobrazených v 3D rozměru …původní stavba zahrnovala tři budovy, které byly původně spojeny v jednu.

Architekty budovy jsou Tem Koolhaas a Ole Scheeren z nizozemské společnosti OMA (Office for Metropolitan Architecture), která je autorem několika dalších staveb po celé zemi. Celková cena výstavby vyšla na 600 milionů čínských yuanů, což je v přepočtu téměř 2,25 miliardy českých korun. Design budovy byla skutečná výzva …kromě dosud neviděného provedení se museli návrháři vypořádat také se silným větrem a případným zemětřesením, kterému budova odolá až od osmého stupně richterovy škály.

Stavba budovy trvala v průběhu čtyř let od roku 2004 do roku 2008. Hned následující rok zachvátil budovu při lampionovém festivalu (Luntern festival) rozsáhlý požár, který poničil i několik okolních budov. Hlavní sídlo CCTV bylo poškozeno natolik, že si opravy vyžádaly další čtyři roky rekonstrukcí …oficiální otevření budovy tak proběhlo až v roce 2013, kdy získala prestižní ocenění.