Taipei 101, nejvyšší bambusový stonek světa

Foto: Pixabay.com

Taipei 101 je výškový mrakodrap v centru Taipei, hlavním městě Čínské republiky. Konstrukce mrakodrapu byla navržena tak, aby odolala síle tajfunu i rozsáhlému zemětřesení. Pro místní obyvatele představuje budova symbol bezpečí, který jako jediný vydrží i nejsilnější přírodní katastrofu …pokud prý spadne Taipei 101, spadnou i všechny ostatní budoby ve městě. Inspirací pro jho stavbu byl bambusový stonek. Pokud je zataženo, je z vrcholu vidět i moře mraků, v jehož prostředku vybíhá Taipei 101.

Mrakodrap s výškou 509m má 101 pater, která jsou využitá výhradně ke komerčním účelům …v podzemí se nachází dalších pět pater, která slouží jako garáže pro místní personál. V 89. patře je veřejnosti přístupná vyhlídka, která nabízí jedinečný pohled na hlavní město země. Architektem budovy je C.Y. Lee, uznávaný Taiwanský architekt. Taipei 101 byla od svého postavení v roce 2004 nejvyšší budovou světa po celých pět let …překonána byla teprve v roce 2009. Kromě několika výškových rekordů je budova vybavena nadčasovým výtahem, který vyveze z přízemí do 91. patra až 24 osob rychlostí 60,6km v hodině …výtah byl v roce 2004 zapsán jako nejrychlejší výtah světa s automatickou regulací tlaku.

Konstrukce vychází z bambusového stonku, který se skládá z několika samostatných částí spojených k sobě …na stejném principu funguje i Taipei 101, jehož složitá konstrukce je rozdělena do několika samostatných segmentů, které jsou vzájemně propojeny. Segmentace dělá budovu podstatně pevnější a pružnější …v případě přírodní katastrofy, která by na budovu působila příliš vysokou silou, je v 88. – 92. patře umístěno 660 tunové vyvažovací těleso s průměrem 5,5m, které působí proti náklonu budovy, a udržuje ji tak ve stabilní pozici.

Název budovy vychází z jednoduchého spojení názvu hlavního města země s počtem nadzemních pater.