Pchu-si, historické centrum Šanghaje

Foto: Pixabay.com

Pchu-si nebo Puxi je historická část Šanghaje ležící na východě Čínské lidové republiky, a její název znamená doslova „Západní břeh Chuang-pchu“. Tvoří historické centrum starobylé metropole, která je střediskem obchodu a financí v zemi. Rozprostírá se na západním břehu řeky Chuang-pchu (Huangpu) protékající středem města. Historické centrum je i přes sílící význam čtvrti Pchu-tung střediskem vzdělání, kultury a obchodu v Šanghaji. Představuje také domov pro téměř polovinu jejích obyvatel, kteří žijí na 288 kilometrové rozloze Pchu-si.

Pchu-si je centrem celé Šanghaje

Pchu-si je centrem kultury a hlavní nákupní zónou v Šanghaji. V obvodu stojí významné budovy, které k Pchu-si neodmyslitelně patří – například Velké Šanghajské divadlo, Šanghajské museum, Náměstí lidu nebo promenáda Bund. Největší nákupní ulice jsou soustředěny po celém obvodu, a k největším patří Západní pěší zóna Nanjing, Centrální ulice Huaihai nebo Xujiahui.

Doprava v Šanghaji

V Pchu-si se nachází mezinárodní letiště, které hraje významnou roli v infrastruktuře města – je jím Šanghajské mezinárodní letiště Hongqiao, které je starší než letiště v sousedním obvodu Pchu-tung. Hustá silniční a železniční síť zajišťuje plynulou přepravu lidí a zboží po celém obvodu. V centru Pchu-si se nachází staré železniční hlavní nádraží, které je spolu s jižním nádražím největší ve městě. Klíčovou roli v přepravě lidí hraje šanghajské metro, které denně přepraví miliony cestujících, a spojuje všechny městské obvody. Větší objem zboží přepravují lodě, které mají díky řece Huangpu dostupnost téměř po celém městě.

Stavby v Pchu-si jsou jedinečné

Velký význam má v ekonomice Pchu-si sousední obvod Pchu-tung, který je oddělen mohutným korytem řeky Yangtze. Mezi oběma oblastmi vede několik tunelů a velkých mostů, které jsou pro vzájemnou komunikaci stěžejní. Pchu-si neoplývá moderní architekturou na každém kroku, jako okolní obvody – zato přináší vysokou kulturní hodnotu a rozlehlé historické stavby, které svým významem konkurují vysokým mrakodrapům na druhém břehu řeky. K nejzajímavějším místům v obvodu patří malá čtvrť Xintiandi postavená ve stylu shikumen, který byl pro Shanghai typický na přelomu 19. století.