Rjugjong, hotel v Pchjongjangu

Foto: Pixabay.com

Rjugjong je nedokončený hotel v Pchjongjangu, hlavním severokorejském městě. Jeho stavbu nařídil před 30 lety věčný vůdce Kim Ir-sen s vizí, vytvořit největší hotel na světě. Ačkoliv stavbě při pohledu nic nechybí, dodnes není dokončena a zůstává víceméně nevyužitá. Dostavbu hotelu zamýšlí současný vůdce Kim Čong-un, který tak chce dokončit symbol Pchjongjangu i Severní Koreje. Podaří se mu opuštěný hotel konečně otevřít, a stane se snad Severní Korea novým místem pro trávení dovolené?

Hotel Rjugjong stojí v centrální části Pchjongjangu, kterou obtéká řeka Pothong. V blízkém okolí monumentální věže se nachází stromy a parky; obchodní centra nebo restaurace jsou vzhledem k nulovému cestovnímu ruchu zbytečné.

Rjugjong patřil k nejvyšším

Stavba hotelu Rjugjong trvala pět let, za které dosáhl plánovaní výšky 330 m. Na několik let tak obsadil první příčku nejvyšší budovy Asie a zároveň sedmé nejvyšší budovy světa. Severní Korea byla druhou zemí na světě, ve které stála budova vyšší než 300 m. Rjugjong byl také první stavbou mimo U.S.A., která měla přes 100 pater. Své slávy se ovšem nedočkal – ekonomická krize zastavila stavbu a hotel nebyl nikdy otevřen. Následujících 30 let do hotelu nezavítal jediný turista, ačkoliv byl o ubytování v dominantě Pchjongjangu velký zájem. Aktuálně patří Rjugjong do šedesátky nejvyšších staveb světa.

Rjugjong měl být světovou jedničkou

Projekt zahrnoval 3 000 pokojů a sedm otočných restaurací. V jeho prostorách mělo být rozsáhlé kasino, kluby nebo restaurace. Hotel Rjugjong měl předstihnout New York i Chicago, lákat bohatou klientelu z celého světa a ukázat dominantní postavení Severní Koreje v hotelnictví a cestovním ruchu. Plány ovšem překazil v roce 1989 pád Sovětského svazu, s nímž přišla i velká ekonomická krize. Miliardové dotace proudící do stavby hotelu byly zastaveny, a za celých 20 let se v hotelu téměř nic nezměnilo.

Teprve v roce 2009 instalovala hotelu egyptská firma skleněné tabule a anténu, a Rjugjong tak konečně přestal vypadat jako děsivá ohyzdnost; přijít mělo i celkové dokončení, kterého se hotel nedočkal. Odhadované náklady ale přesahují částku 10 miliard korun, což může pro Severní Koreu představovat značnou komplikaci.

Historie hotelu Rjugjong

Ačkoliv se může zdát, že pochází atypická konstrukce hotelu Rjugjong z fantazie architektů 21. století, jde ve skutečnosti o návrh z dob tvrdého komunismu. Jeho stavba započala v roce 1987 a plánované dokončení bylo už o dva roky později. Kvůli komplikacím v roce 1989 došlo k omezení, až byla stavba v roce 1992 úplně zastavena. Na dalších 25 let byl hotel nevyužitý – přitom mohl alespoň dočasně sloužit k ubytování veřejnosti. Severokorejští diktátoři ale nepřipustili, aby Rjugjong sloužil jinak než jako hotel.

Název hotelu vychází ze starého pojmenování Pchjongjangu.

Severokorejské úřady obnovily stavbu Rjugjongu v roce 2008, aby mohl být hotel slavnostně otevřen v roce 2012 při stém výročí narození Kim Ir-sena. Začátkem roku 2012 byla stavba dokončena zvenku, zato zevnitř si žádala ještě rozsáhlé úpravy. O čtyři roky později nechaly úřady propojit hotel Rjugjong s pozemní komunikací a ozdobit příjezdové cesty propagandistickými hesly.

Nejdražší betonová budova na světě

Japonská média došla k závěru, že bylo doposud investováno do stavby Rjugjongu zhruba 750 milionů amerických dolarů; to je v přepočtu téměř 16,5 miliardy Kč. Jde tak o vůbec nejdražší betonovou stavbu světa. Podle posledních odhadů si vyžádá dokončení hotelu Rjugjong dalších 13 miliard korun.

Rjugjong by mohl být konečně otevřen

Otevření Rjugjongu plánoval už Kim Čong-il, ale ekonomické podmínky a upřednostňovaný výzkum jaderných hlavic nedovolily stavbu hotelu financovat. Celý projekt tak upadl v zapomnění, a Rjugjong zůstával nadále neobydleným a nevyužitým. Teprve začátkem srpna se objevily nové informace, že by mohlo po téměř 30 letech konečně dojít k otevření. Severokorejská média nepodala ke spekulacím ohledně otevření hotelu žádné vyjádření, a veškeré domněnky tak zůstávají nepotvrzené.

Kdo by ovšem do hotelového gigantu jezdil, není známo. Diktátor Kim Čong-un zastává tvrdý postoj diktátora, na KLDR byly uvaleny tvrdé sankce a téměř úplné uzavření země okolnímu světu cestovní ruch také příliš neoživí. Možná je ale všechno jinak a Severní Korea stane v čele turistických destinací. I přes svůj režim a drsné životní podmínky je plná zajímavých míst a krásné přírody.