Národní den Čínské lidové republiky

Foto: Pixabay.com

Národní den Čínské lidové republiky oslavuje každoročně založení Čínské lidové republiky. Součástí oslav jsou velkolepé ohňostroje a koncerty, které jsou pořádány i několik dní po sobě. Oslava národního dne patří k největším událostem, a účastní se jí všichni Číňané po celé zemi, v Hongkongu a Macau. Největší ceremonie probíhá na pekingském Náměstí nebeského klidu, ovšem velikost oslav uvidíte po celé zemi. Národní den také znamená pro drtivou většinu obyvatel dny volna, které často využívají k cestování po zemi.

Kde oslavit Čínský národní den

Pokud se chcete zúčastnit oslav, vyberte si některou z velkých metropolí. Právě tam jsou nejhonosnější ceremonie, největší ohňostroje a správná atmosféra. Zpravidla jsou největší oslavy v Pekingu a Šanghaji, případně v Hongkongu, Kantonu nebo Čchung-čchingu. Pokud jste příznivci ohňostrojů, nesmíte vynechat šanghajskou čtvrť Pchu-tung, kde se každoročně rozsvítí trojice nejvyšších budov – Šanghajská věž, věž Ťin Mao a Šanghajské mezinárodní finanční centrum. Nejlepší výhled budete mít z protějšího břehu na promenádě The Bund, která se součástí historického centra Šanghaje.

V ulicích pak koupíte tradiční jídla nebo se můžete zúčastnit některého z koncertů.  Jestli ovšem dáváte přednost menším oslavám, vyrazte na venkov, kde jsou oslavy „více tradiční“.

Vyhlášení Čínské lidové republiky

Založení Čínské lidové republiky připadá na 1. října 1949, kdy ji na Náměstí nebeského klidu oficiálně vyhlásil někdejší vůdce Mao Ce-tung. Ačkoliv došlo k založení komunistické republiky už koncem září, teprve 2. prosince uznala čínská vláda 1. říjen za Národní den Číny.

Ceremonie a vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu

K významným výročím probíhají na Náměstí nebeského klidu vojenské přehlídky, které kromě ceremoniálu demonstrují velikost a sílu Číny. Vojenské průvody procházely náměstím k 5., 10., 35., 50. a 60. výročí. Působivé podívané, kdy tisíce vojáků precizně seřazených kráčí napříč hlavním městem, přihlíží každoročně milion Číňanů. Hlavní třídou projíždí obrněná limuzína, z níž prezident ČLR promlouvá k národu. U Brány nebeského klidu přihlíží události také další vysoce postavení státníci.

Samotné Náměstí nebeského klidu je vyzdobeno květinami ve státních barvách, a hlavní ulicí prochází zástupy armádních jednotek v různých krojích. V akci nechybí ani zapojení žen, které vypadají jako nebezpečné mažoretky. Některé skupiny nesou státní vlajku, a nechybí ani její vztyčení.

Národní den Čínské lidové republiky startuje Zlatý týden

Národní den Čínské lidové republiky je počátkem týdenního volna, které je oficiálně označováno jako Zlatý týden. Ty jsou v Číně celkově dva, ačkoliv jich dříve byl nejméně dvojnásobek. Oslava založení republiky je po Čínském novém roku druhým nejdelším svátkem v zemi.

Cestování se v době oslav raději vyhněte

V průběhu Zlatého týdne vyráží více než čtvrtina Číňanů na cesty. Nejčastěji vedou jejich cesty k moři nebo po národních památkách. Po celou dobu státního svátku je téměř nemožné sehnat jízdenky na vlak i autobus; vytížená jsou i letiště. Lepší situaci nečekejte ani v kavárnách, restauracích nebo hotelích, které v dobách státních svátků praskají ve švech.

Pokud přeci jenom budete v průběhu Zlatého týdne cestovat, vyhněte se prvním dvěma dnům a poslednímu dni, tedy 1., 2. a 7. říjnu. Právě v tyto dny je čínské obyvatelstvo nejvíce v pohybu, a plná nádraží v Číně vypadají podstatně jinak než u nás. V ideálním případě si rezervujte jízdenku nebo letenku s dostatečným předstihem, abyste se určitě dostali, kam potřebujete. Vlakové jízdenky jsou k dispozici už 60 dní před odjezdem – je o ně ovšem velký zájem, a spousta jich zmizí už v prvních minutách.