Fushimi Inari-taisha, svatyně tisíců bran Torii

Foto: Pixabay.com

Fushimi Inari-taisha je hlavní svatyně šintoistického chrámu Inari zasvěceného stejnojmennému božstvu, které je na území Japonska vnímáno jako symbol obchodu. Dominantu svatyně tvoří přes 10 tisíc bran Torii, kterými můžete projít až na vrchol posvátné hory. Nejstarší stavby v komplexu stojí déle než 1 300 let, a ze starých dob jich byla většina dochována. Brány Torii většinou darovali do sbírky svatyně japonští obchodníci jako poděkování za výnosné obchodování. Fushimi Inari-taisha má jedinečnou atmosféru ve dne i večer, kdy se v celém areálu rozsvítí tradiční lampiony.

Svatyně Fushimi Inari-taisha leží na úpatí hory Inari, která se tyčí nad Fushimi, městskou částí Kjóta. Posvátná hora Inari je protkána stezkami vedoucími k několika menším svatyním, jež můžete v rámci prohlídky objevovat – čtyřkilometrová trasa vám zabere přibližně 2 hodiny. Do svatyně vstupujete hlavní branou ve stylu Rómon, po které následuje hlavní svatyně japonsky zvaná Go-honden. Abyste došli až k vnitřnímu chrámu Okumiya, musíte projít cestou lemovanou tisíci Torii. Po celém chrámu můžete vidět bílou lišku Kicune, která je poslem božstva Inari.

Založení chrámu sahá do počátku 8. století, z něhož také pochází nejstarší budovy v komplexu svatyně. Velkolepá hlavní budova z roku 1499 neslouží k modlitbám, ale k uchování cenných spisů a jiných šintoistických pokladů. Božstvu Inari je po celém Japonsku zasvěceno přes 32 tisíc svatyní, ale božstvo hraje dodnes důležitou roli v kultuře mnohých společností; jednou z nich je třeba kosmetická společnost Shiseido.

Stručná historie svatyně Fushimi Inari-taisha

Svatyně byla založena v roce 711 na kopci Inariyama v západním Kjótu, odkud byla na žádost mnicha Kukaie v roce 816 přestěhována na posvátnou horu Inari v centru Kjóta. Podle některých zmínek začalo uctívání božstva Inari právě založením této svatyně. Od samého počátku byla posvátná hora Inari patronem obchodníků, rýže a hospodářství, později ji pojali za symbol také zbrojíři a válečníci.

V období Heinan se stala svatyně Fushimi Inari-taisha předmětem císařského patronátu. Císař totiž věřil, že mohou lišky kicune doručovat písemné zprávy božstvu. V letech 1871 – 1946 podporovalo svatyni i moderní císařství, takže se Fushimi Inari-taisha stala jednou z Kanpei-taishy.