Přírodní rezervace Pandy Velké v Čcheng-tu (Chengdu)

Foto: Pixabay.com

Přírodní rezervace Pandy Velké leží nedaleko středočínského města Čcheng-tu (Chengdu), a patří k největším turistickým lákadlům v celé oblasti. Chovná stanice pečuje o několik desítek Pand velkých v mnohokrát lepších podmínkách, než jim může nabídnout kterákoliv zoologická zahrada. Institut založený koncem minulého století zabránil totálnímu vyhynutí Pand velkých, kterým se dnes daří lépe než dobře. A jak to vlastně v jejich domově vypadá?

Přírodní rezervace Pandy velké slouží i dalším účelům

Rozlehlá přírodní rezervace Pandy velké není pouze domovem tohoto ohroženého druhu, na který se chodí denně dívat tisíce návštěvníků. V areálu stojí také vědecké centrum zabývající se ve spolupráci s dalšími pracovišti životem pand (nejenom těch „velkých“), rozsáhlé zdravotní středisko, spací místnosti nebo muzeum a výzkumné laboratoře. Díky dlouhodobé péči a skvělým výsledkům se mohou Pandy velké vracet zpět do volné přírody – prozatím se to ale neobejde bez lidského dohledu.

Je obdivuhodné, kolik úsilí vědci věnovali záchraně těchto medvědů, kteří se z původní rezervace Pandy Velké v Čcheng-tu (Chengdu) dostávali do celého světa. Hlavním smyslem rezervace už proto není jejich rozmnožování, ale příprava na život ve volné přírodě – jejich způsob života se ovšem vzhledem k jejich lenosti moc nezmění. I nadále budou trávit celé dny posedáváním, spaním a pojídáním bambusových výhonků.

Na co se můžete při návštěvě těšit?

Panda velká je v Číně považována za národní poklad, na který se chodí dívat místní i zahraniční turisté. Snad každému vžene úsměv do tváře, když se probudí a začnou si hrát s košem na listí nebo se cpát bambusem, jako by ho jedli poprvé. Krom toho jsou pandy neuvěřitelně roztomilé, a jako plyšáci jsou oblíbené po celém světě – tak kdo by je nechtěl vidět naživo? Zmatený a roztomilý výraz pandy je k nezaplacení …

Přírodní rezervace Pandy velké disponuje několika volnými výběhy, v nichž můžete vidět, jak pandy spořádají nespočet bambusových výhonků, hrají si, šplhají na stromy nebo jen tak podřimují, dokud se třeba neskutálí z kopce. Přírodní rezervace Pandy velké v Čcheng-tu (Chengdu) není ZOO, ale simulací přírody, po níž se Pandy velké volně pohybují – žádné stísněné prostory nebo skla.

V parku se snadno zorientujete

V parku nepotřebujete mapu trasy ani příručku – v areálu jsou ukazatele, které vám ukážou cestu k pandám i zpět k východu. Ale vzhledem k vysoké návštěvnosti vám postačí, když se chytíte nějaké skupiny turistů, která má tak jako tak k pandám namířeno. Mimo to máte v celé přírodní rezervaci informační tabule a nástěnné mapy sdělující vaši aktuální polohu i další důležité informace – všechny samozřejmě v angličtině, a pro zdatné také v čínštině a japonštině.

Nenechte si ujít žádné hlasité zvuky – dost možná tak uvidíte neposednou pandu, která se rozhodla pro trochu toho pohybu, a snaží se drze vytlačit jednoho ze svých sourozenců ze spací větve.

Nenechte si ujít mláďátka Pandy velké

K nejpozoruhodnějším a nejživějším okamžikům, které můžete v přírodní rezervaci zažít, je přivádění potomků na svět. Pandy velké obvykle rodí v průběhu srpna až září, a při podzimních návštěvách patří malé Pandy velké k nejvyhledávanějším „atrakcím“ v rezervaci.

Co dalšího můžete v přírodní rezervaci vidět?

O zdejší zvířata je dobře postaráno. Celý park disponuje rozlohou 92 akrů a je z 96% pokryt zelení, která dává pandám všechno, co potřebují. Nesčetné množství rostlin, tisíce bambusových trsů a keřů k zajištění stravy a stanovišť zvířat. Rezervace plánuje rozšíření o dalších 500 akrů půdy, na nichž budou Pandy velké žít jako ve volné přírodě. Ačkoliv bude území ohraničeno, jen málokdy se líná panda odhodlá k výletu na okraj rezervace.

Ačkoliv byla původně rezervace zřízena pro Pandy velké, začali ji postupně využívat i pro další ohrožené druhy. Rezervace se tak dnes stará rovněž o Pandy červené, zlaté opice i mnoho druhů z ptačí říše.

Jak a kdy se do přírodní rezervace Pandy velké dostat

Přírodní rezervace Pandy velké leží přibližně 10 km od centra metropole Čcheng-tu (Chengdu). Z centra i zbylých částí města se do přírodní rezervace dostanete jednoduše metrem nebo tramvají, která jezdí směrem k rezervaci několikrát za hodinu.

Otevírací doba přírodní rezervace

Park je otevřen celoročně od pondělí do neděle v čase 7:30 – 18:00. Nejlepší doba k návštěvě je v dopoledních hodinách , a to zejména během času krmení, tj mezi 8:30 až 10:00. Poté se začínají do přírodní rezervace valit zástupy návštěvníků, které v ní vydrží až do úplného konce.

Za vstup do parku zaplatíte 60 čínských yuanů za osobu, tj. v přepočtu necelých 200 Kč. Na celou návštěvu si můžete zaplatit anglicky mluvícího průvodce, který vám povypráví o těžkých začátcích zdejší rezervace, o líném životu Pandy velké a ukáže vám nejzajímavější místa. Po celou dobu návštěvy je povoleno focení absolutně všeho, co uvidíte – v parku je ale zakázáno používání blesku, který může pandy vyplašit.