Starý letní palác: Zapomenuté sídlo čínských císařů

Foto: Pixabay.com

Snad každý zavítal při návštěvě Pekingu do rozlehlého Letního paláce; málokdo už ale ví, že nedaleko od něj leží jeho předchůdce pocházející z 18. století. Starý Letní palác býval císařským letním sídlem, které po zničení upadlo v zapomnění. Pro jeho velkolepost mu bylo přezdíváno Versailles východu, a ukrýval mj. nespočet uměleckých děl. A i když jsou dnes z původního komplexu už jenom ruiny, stále můžete obdivovat krásu tohoto místa.

Starý letní palác kombinoval evropskou a čínskou architekturu

Jenom těžko se dnes můžeme domnívat, jak přesně starý letní palác vypadal – stále jsou ale na některých místech pozůstatky původních staveb, které nám alespoň naznačí někdejší rozlohu. Starý letní palác ležící na severozápadě Pekingu býval naprostým unikátem, který snoubil eleganci evropské a čínské architektury. Mezi jeho zdmi se věnovali císař Čchien-lung (Qianlong) i jeho nástupci státním záležitostem, zatímco legendární Zakázané město bylo využíváno k formálním obřadům.


Mohlo by vás zajímat: Letní palác v Pekingu: Letní sídlo císařské rodiny


Starý letní palác byl absolutním vrcholem čínských stavitelů, kteří jím uchvacovali asijské i evropské návštěvníky. V komplexu se nacházely rozlehlé zahrady a několik paláců, v nichž byly ukryty vzácné umělecké a historické poklady. Precizně udržované zahrady vysloužily starému letnímu paláci rovněž přezdívku „Zahrada všech zahrad“, neboť se její dokonalosti jiná nevyrovnala. V paláci císař přijímal své hosty a projednával hospodářské, armádní i vzdělávací nebo diplomatické záležitosti, které ovlivňovaly vývoj čínské říše.

I přes osud, který starý letní palác v Pekingu potkal, je tohle místo okouzlující. Chcete-li v hlavním městě Číny alespoň na chvíli utéct z ruchu moderní metropole, je starý letní palác ideální volbou. Rozprostírá se v parku Yuanmingyuan, který se skládá s množství jezer a průtoků rozdělujících pevninu na větší i menší ostrůvky. Východně od paláce se potom rozprostírá jezero Houhai, největší vodní plocha v parku.

Mohlo by vás zajímat: Peking a jeho památky


Krátká historie starého letního paláce

Starý letní palác byl vybudován na přelomu 18. a 19. století jako sídlo císařské rodiny, která v něm měla přečkávat horké letní dny. K tomuto účelu však sloužil pouze císařům Čchien-lungovi (Qianlong), Tao-kuangovi (Jiaqing) a jeho synům. Po zhruba 65 letech byl starý letní palác přezdívaný Versailles východu na konci druhé opiové války silně poškozen, a po neúspěšném vyjednání smíru v Pekingu došlo k jeho úplnému zničení. Popelem lehly úchvatné zahrady i vrcholná architektonická díla čínských mistrů. Na dnešním místě se stále nachází původní základy a zdobené části budov; v komplexu se nachází i scenérie s jezírkem a měsíčním mostem.


Mohlo by vás zajímat: Velká čínská zeď: Symbol nezměrného bohatství