Západní jezero v Chang-čou: Historický div přírody

Foto: Pixabay.com

Západní jezero v Chang-čou (Hangzhou) je jedním z mála odkazů, který se dochoval z historického města. Už cestovatel Marco Polo jej označil za „nebeské město nejkrásnější na celém světě“, které je plné fascinujících trhů, výletních člunů a prostitutek. Většina historických budov byla bohužel zničena během povstání v 19. století, a zachována zůstala pouze část historického centra, v němž leží i Západní jezero, jinaké známé jako Xihu. To patří dnes k největším turistickým atrakcím, v jehož okolí strávíte klidně celý den.

Západní jezero v Chang-čou aneb Přírodní div Číny

Západní jezero je považováno za jeden z přírodních divů Číny, který přináší po staletí velkou inspirací nejenom pro čínské umělce. Úchvatná přírodní scenérie tvořená jezerem uprostřed hor dělá z Chang-čou jedno z nejoblíbenějších výletních míst, na které míří domácí i zahraniční turisté. Na místě jezera byla původně zátoka u ústí řeky Qiantang, kterou teprve ve 4. století proměnily v jezero naplaveniny. V důsledku toho docházelo k častému vylévání jezera z břehů, a pro zabránění dalším povodním došlo na Západním jezeru ke zbudování několika hrází. Největší z nich jsou Baidi a Saudi, přičemž obě nesou pojmenování po významných čínských osobnostech.


Mohlo by vás zajímat: Starý letní palác: Zapomenuté sídlo čínských císařů


První ze zmíněných hrází byla pojmenována po Bai Juyihobi (Po Ťü-i), čínském básníkovi a vysokém úředníkovi císařského dvora dynastie Tchang. Hráz směřuje k největšímu z jezerních ostrovů Gushan, který byl upraven na rozlehlý park, v němž se nachází čajový pavilon, provinční muzeum nebo společnost rytců pečetidel. Druhá z hrází nese jméno po básníkovi Su Dongpoovi z dynastie Song. Součástí hráze je šestice kamenných můstků, a aktuálně patří k nejklidnějším místům Západního jezera.

Podél západního břehu Západního jezera vede dlouhý kamenný most, který překlenuje jezero od severu k jihu. V jižní části jezera leží ostrov Xiaoyingzhou, známý díky trojici kamenných pagod, které vytváří na hladině jezera odraz měsíce. Na ostrově se nachází čtyři vnitřní jezera, která obklopují pavilony z roku 1611; dostat se na něj můžete pouze pomocí výletních lodí, které k ostrovu jezdí každou chvíli. V roce 1727 byl napříč ostrovem Santanyingyue postaven most Devíti ohybů, který spojuje jižní a severní břeh – východní a západní jsou propojeny přírodně.


Mohlo by vás zajímat: Če-ťiang, centrum vodní kultury


Turistické atrakce v okolí Západního jezera

Historické Západní jezero nabízí nespočet turistických atrakcí, které se nachází po celém okolí. Během návštěvy nesmíte vynechat projížďku po jezeře na tradiční čínské loďce, ani procházky rozlehlými parky nebo čajové pavilony v severních kopcích. Naprosto úchvatnou podívanou nabízí pozorování ryb v zahradě Huaganyuan, jejíž jezírka jsou plná zlatých rybek. Do další zahrady Quyuan se dostanete po dlouhém kamenném mostu, který je považován za jedno z nejlepších míst s výhledem na Západní jezero v Chang-čou.

Na severním břehu jezera leží chrám Yuewang, v jehož blízkosti se nachází hrobka čínského hrdiny, vlastence a vojevůdce Yue Feie, kterého nechali vládci dynastie Song ze strachu popravit. Jeho hrdinské činy jsou dodnes oslavovány v divadelních hrách a znázorňovány na obrazech. K hrobce trefíte jednoduše, neboť k ní z chrámu vede stezka lemovaná kamennými sochami zvířat. Největší mohyla skrývá ostatky Yue Feie, a menší patří jeho synovi, kterého stihl stejný osud. Železné klečící postavy znázorňují hrdinovy mučitele, tedy ministerského předsedu s manželkou, armádního generála a správce vězení.

Mohlo by vás zajímat: Záhady kolem jeskynního komplexu Longyou v Číně