Na skok v Pekingu od jihu k severu: Co stihnout během dne

Foto: Pixabay.com

Pokud plánujete zastávku v Pekingu, hlavním městě Čínské lidové republiky, podívejte se, co všechno můžete vidět během jediného dne. Navštívíte spoustu známých a historií opředených památek, legendární Zakázané město, ale i typicky čínské restaurace a bary. Protože je Peking opravdu velký, nelze v jednom dni stihnout všechno – připravili jsme pro vás cestu od severu k jihu, na níž leží nejznámější pekingské památky a významná místa.

Abyste stihli vidět z Pekingu co nejvíce, určitě si přivstaňte a vyrazte k prvnímu místu dříve, než ho začnou okupovat davy místních turistů. Celou trasu skrze centrum Pekingu zvládnete projít příjemným tempem a pochytit při tom maximum z okolí. Kromě památek navštívíte během této jednodenní trasy i parky, čínské restaurace a ponoříte se do nočního života.


Mohlo by vás zajímat: Velká čínská zeď: Symbol nezměrného bohatství


Chrám nebes, místo setkání císaře s bohy

Jeden z nejstarších chrámů v Pekingu patří po staletí k symbolům města. Uprostřed rozlehlého parkového komplexu stojí úchvatný Chrám nebes, v němž se císaři modlili k nebesům za dobrou sklizeň. Od časného rána je přilehlý park i okolí chrámu plné starších generací, které tu cvičí Taichi, tancují se stuhami, věnují se kaligrafii nebo dalším koníčkům. Do Chrámu nebes se nejlépe dostanete taxíkem k jižní; nebo metrem č. 5 k východní bráně, a budete pokračovat k severní.

Historická pěší zóna Qianmen

Jakmile opustíte chrámový komplex severní branou, vydejte se vlevo (na západ) po ulici Tiantan, až dojdete na starobylou ulici Qianmen, která byla upravena na pěší zónu. Věnujete trochu času jejímu prozkoumání, protože právě tady poznáte život místních. Ulice Qianmen je plná obchodů a restaurací, takže se tu rovnou můžete zastavit na jídlo nebo zakoupit suvenýr. Později můžete na poslední křižovatce (na rohu je muzeum čínských mincí) odbočit na ulici Dazhalan, která je plná staročínské architektury upravené do moderní doby.

Mohlo by vás zajímat: Západní jezero v Chang-čou: Historický div přírody


Náměstí Nebeského klidu, největší mezi všemi

Z ulice Dazhalan se vrátíte zpět a pokračujete doleva po ulici Qianmen, jež vás dovede ke strážní věži, a hned poté k Bráně Správného světla (dřívější strážní a vstupní brány do Pekingu). Za nimi už se rozkládá Náměstí Nebeského klidu, které je největší na světě. Stojí za to pořídit pár fotek; hlavními památkami jsou Mauzoleum Mao-ce-tunga a Památník lidových hrdinů. Pro návštěvu přilehlých budov bohužel nezbývá dostatek času.

Zakázané město, symbol císařské moci

Po půlhodinové až hodinové prohlídce náměstí pokračuje cesta ne sever skrze Bránu Nebeského míru, která je vstupní branou do Zakázaného města. Tento symbol Pekingu i celé Číny je pravděpodobně nejdůležitějším místem návštěvy ve městě. Palácový komplex byl sídlem císaře, a kromě něj a jeho rodiny měli všichni ostatní vstup zakázán. Rychlou prohlídkou Zakázaného města strávíte přibližně 2 – 3 hodiny, během nichž se podíváte na nejznámější místa v komplexu i mezi odlehlé domy.

Park Jingshan nabízí výhled na centrum Pekingu

Opouštějíc Zakázané město severní branou, vstupujete do přiléhajícího parku Jiangshan. Stačí projít blízkým podchodem až ke vstupní bráně, a poté už můžete pokračovat k pavilonům po vzoru typické čínské architektury. Po výstupy na vrchol získáte dokonalý výhled na Zakázané město, vzdálenější Náměstí nebeského klidu a okolní Peking. Vstupné stojí symbolické 2 juany a otevřeno je od 06:00 do 20:00 po celý rok.

Mohlo by vás zajímat: Starý letní palác: Zapomenuté sídlo čínských císařů


Park Beihai, nejstarší císařská zahrada na světě

Následující kroky vás zavedou do sousedního parku Beihai, který leží na západě. Většinou návštěvníků je zanedbáván, ačkoliv nabízí spoustu k vidění. Západními návštěvníky byl často nazýván jako „Zimní palác“, a je nejstarší císařskou zahradou světa a jednou největší v Číně. Park Beihai je proslulý precizně upravenými zahradami, bludištěm v kamenné jeskyni, malými chrámy a pavilony. V parku se nachází jezero, v jehož středu stojí Bílá Dagoba na ostrově Jade.

Noční bary Shichahai pro veřejnost

Prohlídkám je pomalu konec, a následuje zasloužený odpočinek spojený s poznáním života čínských obyvatel. Jakmile vyjdete z parku Beihai severní branou, ocitnete se ve čtvrti Schichahai, která je největším centrem nočního života v Pekingu. Břehy jezera jsou doslova poseté bary a restauracemi, které jsou v neustálém obležení místních i zahraničních návštěvníků. V nejužších místech jsou břehy spojeny mosty, pod nimiž proplouvají čínské loďky nebo modernější šlapadla. Dokud nepadne noc, jsou břehy jezera ideálním místem k odpočinku a neručenému pozorování.

Guojie, předlouhá ulice plná jídla

Máte-li po celodenním výletu hlad a chcete okusit místní speciality, jeďte taxíkem do nedaleké ulice Guojie. Chcete-li ochutnat různá jídla, nepřecpěte se hned v první restauraci – ulice je totiž dlouhá bezmála 1,5km, a nabízí přes stovku restaurací s čínskými jídly, přičemž má většina z nich otevřeno 24/7.