Čínská příroda je rozmanitá a plná tajemství, o kterých jste nevěděli

Foto: Pixabay.com

Čínská příroda je velmi zachovalá a pestrá, a její rozmanitost je vidět ve všech oblastech země. Asi nejznámější pohledy na přírodu Číny přináší bambusové lesy, rýžové terasy a rozlehlé čajové plantáže na úpatí hor. Kromě nich ale nabízí tato vzdálená příroda mnoho dalších úkazů, které jsou nám mnohdy utajeny – rozlehlé přírodní rezervace, národní parky, jeskyně a rozlehlá pohoří zabíhající do několika zemí.

Čínská příroda a její rozmanitost

Území Číny je obrovské, a zasahuje hned do několika podnebných pásem. Z toho důvodu najdeme v Čínské lidové republice běžnou vegetaci a hornaté prostředí v jižní a střední Číně, ve východní až jižní části přímořská území s úrodnými nížinami, rozsáhlá pohoří v západní části území a pouště i vyprahlé pustiny na severu a severozápadě země, převážně v okolí autonomní oblasti Sin-ťiang (Xinjiang). S takovým pokrytím nabízí čínská příroda přes třicet tisíc druhů rostlin, z nichž je pro území východní a jihovýchodní Asie nejtypičtější bambus.

Ten sloužil jako stavební materiál už ve starověké Číně, a dodnes je hojně využíván na stavbu lešení i mnohých budov. Kuriozitou jsou čínské pouště, které se rozšiřovaly takovou rychlostí, až se čínská vláda rozhodla jejich tempo růstu zastavit. Zřídila proto projekt „Čínská zelená zeď“ (China Green Wall), kdy od krajů vyprahlých pustin a pouští směrem k jejich středu sází keře, stromy a různé trávy. S pomocí umělého zavlažování tak chtějí „zničené území“ přeměnit v úrodnou půdu a bohatou přírodu.

Kde je čínská příroda zcela nedotčená

Čína nabízí mnoho míst s nedotčenou, místy až zapomenutou přírodou, která ušla lidským vlivům. Vůbec nejpozoruhodnější pohledy nabízí čínská příroda ve střední a jihovýchodní části země. V oblastech převládají rozlehlá pohoří a úrodné nížiny protkané stovkami říčních toků. Na mnohých místech dodnes najdete pouze malé vesnice, v nichž lidé žijí po vzoru předků a provozují staré řemeslo spojené s přírodou. V těchto případech se lidé naučili s přírodou sžít, a využívat její bohatství výměnou za pravidelnou péči. Krásným příkladem jsou rýžové terasy a uměle zavlažovaná pole ve špatně dostupných oblastech.

Své kouzlo mají také západ a severozápad Čínské lidové republiky, v nichž leží jedny z největších pohoří na světě. Nelítostné podmínky jsou často domovem pastevců, které můžete vidět zejména ve Vnitřním Mongolsku a autonomní oblasti Šin-ťiang (Xinjiang). Naprostou absenci civilizace a bohatý život přírody můžete sledovat podél říčních toků v horských oblastech, které nejsou pro větší města vhodné. Za tou nejkrásnější přírodou ale přeci jenom musíte do Velké čínské nížiny rozprostírající se ve východní části země.

Nejkrásnější úkazy čínské přírody

Přestože si každý může zamilovat jinou část země, vybrali jsme pro vás nejpozoruhodnější úkazy čínské přírody z celého území Říše středu. Některé z nich můžete znát z ilustrací čínských básní nebo celosvětově známých obrázků a maleb; jiné naopak unikají pozornosti okolního světa, ačkoliv patří mezi domácími k nejvyhledávanějším přírodním rezervacím. Ve výběru jsme zohlednili také místa, na nichž žijí lidé v souladu s přírodou.

Žluté hory zalité mořem mraků

Žluté hory přinášely po tisíce let inspiraci čínským básníkům, malířům i císařům. Známé jsou především pro své „moře mraků“, které zalévá nižší vrcholy několikrát týdně. Na nejvyšší vrcholy Žlutých hor se dostanete po stezkách, z nichž jsou některé pouze pro odvážné – tu krásu ale stojí za to vidět.

Údolí Ťiou-čaj-kou / Jiuzhaigou (Údolí devíti vesnic)

Pestrobarevná voda v areálu Ťiou-čaj-kou není fámou ani uměle vytvořeným jevem, ke zbarvení vody totiž došlo zcela přirozeně. V Údolí devíti vesnic se ale skrývá mnohem více – třeba jezera Nuorilang a Shuzheng, která jsou 19 x přírodně přehrazena, a na svých okrajích mají malé vodopády.

Národní park Wulong (Chongqing Karst)

Národní park Wulong není mimo domov příliš známý, přestože by si zasloužil vstoupit do povědomí lidí už jenom pro natáčení světoznámého filmu Transformers: Age of Extinction. Oblast jinak známá jako Wulong leží několik kilometrů od města Čchung-čching (Chongqing), jedné z největších čínských metropolí.