Cestujte po Asii klidně za 10 tisíc měsíčně, víme, jak na to

Foto: Pixabay.com

Chystáte se na dovolenou do Asie, ale nechcete zbytečně moc utrácet? Výhodou jihovýchodní Asie je právě její odlišnost, která mnohým bezdůvodně nahání strach. Největší překážkou bývá jazyková bariéra, ale i ta se dá dnes snadno překonat. A samotné poznávání vás přitom nemusí stát majlant, tedy za předpokladu, že jste ochotni vyměnit pohodlí luxusních hotelů za trochu dobrodružství, protože jedině tak poznáte pravou krásu Asie.

Uvědomte si, co chce doopravdy vidět …pár míst, nebo ASII?

Většina cestovatelů si představí pod pojmem jihovýchodní Asie rozlehlé rýžové terasy, přelidněná města, bambusové lesy nebo buddhistické chrámy. Jmenovitě by pak nejspíš mnozí vzpomněli na místa jako Velká čínská zeď, Zakázané město, Peking, Tokio nebo Vietnam. Jo, dost to skáče od jednoho k druhému, bez jakéhokoliv uspořádání, a i když jsou první představy správné, je potřeba vykročit za hranice turistických epicenter.

Pokud vás vyloženě lákají monumentální mrakodrapy, moderní pojetí města nebo největší historické odkazy jako již zmíněná Velká čínská zeď, Zakázané město, Letní palác, monumentální palác Potála, klášter nebo nejvyšší budova Číny jménem Šanghajská věž, určitě se zajděte podívat, jsou to dech beroucí stavby. Počítejte ovšem s nějakými výdaji, protože vstup do nejžádanějších lokací něco stojí: Někde zaplatíte 50CNY, jinde klidně dvě stovky, navíc musíte připočítat dopravu a jídlo.

Ale teď už k levnému způsobu cestování

Pokud budete jen trochu chtít – a nemusíte se ani mco snažit – můžete za celý den zaplatit do 500Kč včetně ubytování, jídla a poznání různých míst. Hlavní je uskromnit se a žít jako místní. Vaší velkou výhodou bude, že jste „jiní“, takže se na vás budou často dívat jako na svatý obrázek. Není tajemstvím, že jsou snad v každém koutu jihovýchodní Asie lidé, kteří vás budou zvát k sobě domů a nabídnou pohostinství. Nechtějí vás okrást, ale poznat vás, něco z vaší kultury a ukázat své dobré způsoby.

Někdo by mohl říct, že to je využívání druhých, často navíc mnohem chudších lidí. Ale jakmile vyjdete z turisticky rušných míst, kde už jsou na návštěvníky zvyklí, setkáte se s legendami opěvovaným klidem a laskavostí místních. Nejednou se stane, že vás při procházení „chudinskou“ ulicí pozve někdo z místních na čaj, jídlo, kus řeči …nebo vám dokonce nabídne nocleh. Luxus to většinou není, ale máte čisté, suché a teplé místo na spaní, ne vždy pohodlné jako oblíbenou postel, ale na to si zvyknete.

Na angličtinu zapomeňte, do ruky berte telefon

Komunikace je stěžejní vždy a všude. Jenomže jak se domluvit v Číně, kde umí anglicky možná recepční v lepším hotelu nebo zaměstnanci na letišti? Rychlokurz čínštiny může být sice zajímavý, ale na kompletní domluvu nepostačí. Naštěstí žijeme v moderním světě, takže bereme do ruky smartphone a stahujeme aplikaci Translate Voice (Android) nebo ještě lépe iTranslate (iOS, Android, Windows), které přeloží mluvené slovo, takže můžete teoreticky „normálně“ konverzovat v místním jazyce.

Stačí namluvit požadovanou větu (obvykle anglicky, co se Asie týče), a aplikace vám ji přeloží do požadovaného jazyku. Druhá strana může naopak mluvit „po svém“, tedy třeba japonsky nebo čínsky, a aplikace vám vytvoří překlad do aj. No není to skvělé?

Doporučujeme: Na skok v Pekingu od jihu k severu: Co stihnout během dne

Nebojte se místních, jste pro ně trochu celebrita

Už jsme to zmínili, z místních obyvatel získáváte ty největší benefity, aniž by po vás chtěl kdokoliv peníze nebo nějaké dárky. Hodně se tu dodržuje „vzájemné obohacení“, kdy vy přijmete pomoc druhých, a na oplátku jim třeba vyprávíte o svém domovu nebo evropských poměrech. Dík pohostinství místních se můžete v podstatě zadarmo najíst, vyspat i osprchovat, a ještě se dozvědět, která místa je nejlepší navštívit zadarmo nebo jen za velmi malý poplatek.

Jezděte stopem a neplaťte za dopravu, ušetříte tisíce

Velkou položku bývá často doprava, kdy i kratší cesta vyjde v přepočtu na stovku či dvě. Dát to jednou asi není problém, ale platit denně třeba 200Kč jenom za dopravu? S takovou byste potřebovali celkem slušný rozpočet. Nebojte se zvednout palec, místní vám celkem brzo zastaví a svezou vás, kam budete potřebovat. Takhle můžete jezdit po městech i mezi vesnicemi, a ušetřit spoustu peněz. Nikdo vás o nic neobere, žádný sjezd taxikářů jako v Istanbulu nezažijete.

Něco jiného samozřejmě bude, pokud se přesouváte přes půl země nebo překračujete hranice. V takovém případě využijte vysokorychlostních vlaků nebo letadlové dopravy, je-li to možné.

Mohlo by vás zajímat: Osm typicky čínských jídel, která byste měli zkusit

Přespávejte u místních nebo v malých hotelech

Zejména v odlehlých oblastech a na vesnicích je běžné, že vás místní ubytují u sebe doma, jsou zvyklí pomáhat jeden druhému. Ve městech je potom potřeba opustit centrum a najít si menší hotel nebo hostel. Velmi slušné ubytování seženete v rodinných podnicích, kde složíte hlavu klidně za 200Kč; mnohem více ale budete spoléhat na místní, protože platit hotel každý den není zrovna levné.

Netahejte s sebou příliš věcí

Když kolikrát vidím, jak s sebou tříčlenná rodina táhne na dvoutýdenní dovolenou 8 kufrů, pět batohů a dvě igelitky, říkám si „to se snad stěhují, ne?“. Osobně mám problém naplnit i jeden střední kufr, a to v něm táhnu snad polovinu majetku. Při cestování (a nejenom po Asii) platí, že čím méně toho s sebou máte, tím pohodlněji se cestuje (a také platíte mnohem méně za přepravu zavazadla).

V podstatě vám stačí několik triček, ponožky a druhé kalhoty, telefon, fotoaparát a laptop (pokud ho vyloženě nepotřebujete, dejte přednost tabletu s klávesnicí nebo to netahejte vůbec), samozřejmě hygienické potřeby a nějaké další nezbytnosti. V zásadě se ale nepřipravujte na „každé počasí“ jinou soupravou oblečení; vezměte si jeden set na letní dny a druhý pro chladné počasí. Nic jiného ani pořádně nevyužijete, a prozkoumávat odlehlá místa krásný asi nemá moc smysl.

Doporučujeme: Chrám Süan-Kchung visí 70m nad zemí na stěně skály přes 1 500 let

Nebojte se smlouvat, ušetříte i 50% z ceny

V kamenných obchodech nebo velký centrech jsou ceny pevné, ale na tržnici nebo ve stáncích s jídlem jsou prodavači na smlouvání zvyklí. Existují dokonce místa, kde je smlouvání v podstatě povinnost. Když si dáváte smažené nudle s vepřovým masem a zeleninou, a prodavač vám na kalkulačce napíše 50 yuanů (příklad z Číny), napište klidně 15, a měli byste se sejít mezi 20 – 30ti. Opravdu jsou zvyklí a cenou rádi přestřelují, nebojte se proto na začátku srazit cenu i o 70%.

Cestu plánujte, zejména dopravu na delší vzdálenosti

V případě, že budete cestovat mezi více zeměmi nebo zdolávat dlouho vzdálenost, rezervujte si lístek nebo letenku s předstihem, můžete tak ušetřit značné náklady. Za nízkonákladové lety kratší vzdálenosti zaplatíte klidně kolem tisícovky, ale pokud budete kupovat letenku teprve dvě hodiny před odletem, zaplatíte klidně čtyřnásobek. To samé platí i o lístcích na vlak, hotelech nebo návštěvách placených míst.

Nebojte se riskovat a jděte vstříc dobrodružství

Nejlevněji se dá přežít v rozvojových zemích jižní Asie, kde s přehledem vyžijete i za českou výplatu. Pokud budete mít ze všeho strach, nehnete se z místa. Využijte pomoci místních a vžijte se do jejich životů, na „luxus“ v civilizaci budete mít dostatek času po návratu. Ochutnávejte místní kuchyni, cestujte mimo profláknutá místa (často jsou kouzelnější), nebojte se ušpinit a nemějte předsudky, které často vznikají nedostatkem informací. Zkuste si to cestování po Asii doopravdy užít, nikdy nevíte, kde budete mít možnost se vrátit. Navázání přátelského vztahu vám navíc může otevřít spoustu možností do budoucna.

A kdybyste zamířil do jižní Asie (oblast Vietnamu, Barmy, Laos, Bangkoku apod.), je skvělým dopravním prostředkem motorka, kterou tu pořídíte za pár desítek tisíc, a než odletíte, zase ji celkem slušně prodáte.