Staré město Fenghuang stojí na březích řeky už 300 let

Foto: Pixabay.com

Fenghuang je mimořádně zachovalé město, které je přežitkem starobylé čínské kultury. Rozprostírá se na toku řeky Tuo Jiang, nad kterou se vzpínají zelení pokryté kopce. Více než 300 let uchovává Fenghuang původní tradice, umění a řeč etnických menšin, z nichž jsou nejvýraznější zvyky a pohřební rituály lidu Miao. Město je přežitkem původních staveb z období dynastií Ming a Qing, které i přes své stáří vzdorují času. Necelých 15km od města se nachází nejjižnější část Velké čínské zdi, která měla chránit lid Chan před útoky lidu Miao.

Město bylo postaveno na březích řeky Tuo Jiang v těsné blízkosti vody, a postupem času bylo rozšiřováno, dokud domy nenahradily břeh řeky po obou stranách, takže je koryto řeky tvořeno výhradně městskými domy. Fenghuang leží na severozápadě Čínské lidové republiky v autonomní prefektuře města Xiangxi Tujia & Miao v provincii Hunan. Je úkazem starobylé architektury zasazené do krásy čínské přírody s pozoruhodnými barevnými úkazy.

První zmínky o oblasti Fenghuangu jsou staré více než 2 500 let, kdy na jeho místě vznikla řada více či méně významných budov, obvykle vojenského charakteru. K vybudování samotného města ale došlo až za vlády císaře Kangxi z dynastie Qing (Čching). V průběhu existence byl ovlivněn přes 300 etnickými kulturami, z nichž každá zanechala něco ze svého umění. Nejznámější stavby jsou Duhový most spojující oba břehy, a nejjižnější část Velké čínské zdi zbudované za dynastie Ming. Vůbec nejstarší stavbou na území města je hrad Huang Si Qiao z roku 687, který je nejzachovalejším hradm z dynastie Tang. Dlážděné cesty pochází z období dynastií Ming a Qing, stejně jako Palác dlouhověkosti, Chrám nebeského krále nebo palác Chao Yang.

Město se dodnes úspěšně vyhýbá větší modernizaci, a kromě hotelů nebo významných budov nestojí ve městě žádné moderní stavby. Absence modernizace je i v dopravě …v blízkém okolí Fenghuangu není jediné letiště nebo železniční stanice …nejbližší letiště leží 35km daleko, a vlakové nádraží ještě o 15km dále. I přesto ale existuje pohodlné spojení pomocí silniční infrastruktury. Po Fenghuangu je výhradním dopravním prostředkem veslice, která slouží k přepravě lidí i zboží.

Z Fenghuangu pochází slavný čínský spisovatel Shen Congwen, který si svým dílem Border Town z roku 1934, získal uznání celého národa. Dílo, které zná každý obyvatel města, popisuje sentimentální loveStory ve Fenghuangu. Spisovatel je dodnes místními obyvateli uznávanou osobností, a jeho městská residence patří k nejpopulárnějším stavbám ve městě.

Celá oblast Fenghuangu byla v roce 2008 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.