Nejvyšší budovy Číny mají přes půl kilometru, probodávají mraky

Foto: Pixabay.com

Nejvyšší budovy Číny jsou stovky metrů vysoké, a každoročně jich přibývá hned několik. Z většiny z nich si můžete prohlédnout metropoli, v níž stojí. Ačkoliv bylo v Čínské lidové republice ještě před 20 lety vysokých mrakodrapů jenom několik; dnes jich stojí na území Číny nejvíce na světě. Podle doložených zdrojů stojí v Říši středu hned 24 z 50 nejvyšších budov světa.

Šanghajská věž / Shanghai tower v Šanghaji (632 m)

Šanghajská věž mečí 632 metrů, a je tak nejvyšší budovou Číny a druhou nejvyšší na světě. Stojí v obchodní čtvrti Pchu-tung ve východočínské Šanghaji. V 561 (121. patro) metrech nad zemí se nachází vyhlídková plošina pro veřejnost, a můžete z ní vidět celou metropoli. V budově jsou mj. kanceláře, restaurace, nákupní centrum nebo luxusní hotel.

Mezinárodní finanční centrum Ping An v Šen-čenu (555 m)

Mezinárodní finanční centrum Ping An mělo stanout v čele nejvyšších budov Číny. Zákony země ovšem zakazují, aby jakákoliv stavba převýšila okolní hory, a tak věž zaujala s 599 metry druhé místo. Z jejího vrcholu můžete vzhlížet na jednu z největších metropolí Číny, která je zároveň největším výrobcem spotřební elektroniky na světě. V blízkosti stojí známé Shun Hing Square.

Finanční centrum CTF v Katonu (530 m)

Finanční centrum CTF je druhou z kantonských věží; s výškou 530 metrů zaujímá post nejvyšší budovy ve městě. Ačkoliv je to nezvyklé, budova není vybavena vyhlídkou pro veřejnost – Kanton si ale můžete prohlédnout z výšky 450 m v observatoři Kantonské televizní věže. V Chow Tai Fook jsou převážně kanceláře, ale v nejnižších patrech najdete také nákupní centrum. V 16 nejvyšších patrech provozuje společnost Rosewood Hotels & Resorts luxusní hotel v 251 pokojích. CTF je pro svou výšku také využíváno jako hvězdárna.

ICC v Hongkongu ve starém Kowloonu (496 m)

ICC stojí na břehu starého Kowloonu, který býval domovem kriminálníků a místem policii zapovězeným. Teprve po roce 1989 nechala čínská vláda srovnat oblast se zemí, a dnes stojí na jejím místě moderní čtvrť Hongkongu. Mezinárodní obchodní centrum stanulo v čele nejvyšších budov Hongkongu, a dodnes nebylo překonáno. Na vrcholu budovy je vyhlídková plošina pro veřejnost, ze které vidíte severní i jižní břehy Hongkongu, přístav Victoria, protější „dvojče“ 415 m a velkou část města.

Šanghajské finanční centrum / SWFC v Šanghaji (492 m)

Šanghajské finanční centrum je pro svou atypickou konstrukci známo také jako „otvírák lahví“. Stojí v nejdůležitější obchodní čtvrti světa na východě Šanghaje. Z nejvyšších pater můžete vzhlížet na sousední Šanghajskou věž nebo zhlížet na blízkou věž Ťin Mao; kromě toho uvidíte na historické centrum Šanghaje i na Perlu Orientu, která se stala symbolem moderní Šanghaje. Budova SWFC slouží výhradně ke komerčním účelům; najdete v ní také restaurace, kavárny a již zmíněnou vyhlídku.

IFS v Su-čou (452 m)

IFS je dominantou města Su-čou i centrální obchodní čtvrti města. Atypická konstrukce připomíná obří závin, ve skutečnosti je ale mrakodrap zcela uzavřený. Většinu pater International Finance Square zabírají kanceláře, v nichž sídlí největší čínské i zahraniční korporace. Ve vysokých patrech je několik bytů pro bohaté, zatímco nejvyšší patra patří luxusnímu hotelu.

Changsha IFS Tower T1 (452 m)

Changscha IFS Tower T1 je součástí projektu „dvojčat“ ve východním městě Changscha. Vychází z projektu Harbor City v Hongkongu, který se transformuje do přístavního města s hustou podzemní sítí spojující budovy. Vyšší z mrakodrapů sahá do výšky 452 m, zatímco druhý má „pouze“ 315 m. Obě věže spolu budou propojeny, a dokonce napojeny na podzemní linku metra. Velká část budovy bude tradičně využita pro kanceláře, zatímco nejvyšší patra budou sloužit jako luxusní hotel pro bohatou klientelu.

Věž Zifeng v Nanking (450 m)

Věž Zifeng má poněkud atypickou konstrukci připomínající vrcholnou éru komunismu. Přesto tvoří jedna z nejvyšších budov v zemi neodmyslitelnou dominantu východního města Nanking. Věž Zifeng slouží převážně komerčním účelům, ale v nejnižších patrech je nákupní centrum a restaurace. V 72. patře budovy je vyhlídková plošina pro veřejnost, takže si můžete prohlédnout Nanking z ptačí perspektivy ve výšce 287 metrů.

Tchaj-pej 101 / Taipei 101 v Tchaj-pej (449 m)

Tchaj-pej 101 je nejvyšší budovou v Tchaj-pej, hlavním městě Čínské republiky (Tchaj-wananu). Unikátní konstrukce připomíná bambusový stonek, a odolá nejvyššímu stupni zemětřesení i hurikánu. Jedině z Tach-pej 101 si můžete prohlédnout Tchaj-wan z takové výšky; na ostrově už jiné extrémně vysoké budovy nejsou. I přesto, že má ostrovní stát samostatnou vládu, spadá Tchaj-pej 101 mezi nejvyšší budovy Číny.

Kingkey 100 / KK 100 v Šen-čenu (442 m)

Kingkey 100 tvoří dominantu jihočínského Šen-čenu, který je největším výrobním centrem na světě. Mrakodrap známý také jako Kingkey Finance Tower nebo zkráceně KK100 zastiňuje nedaleký Shin Hung Square, bývalou nejvyšší budovu ve městě. Ve většině pater jsou kanceláře, vyšší zabírá šestihvězdičkový hotel pro businessmany, a ve čtyřech nejvyšších patrech si můžete vychutnat kávu nebo místní speciality ve stínu zahrady. Kingkey 100 se jakožto součást nejmladší z největších metropolí v zemi snadno zařadila mezi nejvyšší budovy Číny.