Jak se stal Hongkong (Hong Kong) prvním symbolem moderní Číny

Foto: Pixabay.com

Hongkong (Hong Kong) je čínská metropole a region ležící na jihočínském pobřeží, kde sousedí s Čínskou lidovou republikou. Zaujímá post obchodního a ekonomického centra, a patří k nejhustěji obydleným oblastem na světě. Posledních deset let navštěvuje Hongkong stále více turistů z celého světa, kteří kromě historie vyráží za neutichajícím nočním životem.

V dřívější době podléhal Hongkong správě Britského království, které ho koncem 20. století navrátilo zpět do rukou Číny. Stabilní ekonomika začala dynamicky růst, a zanedlouho Hongkong přerostl v moderní metropoli plnou mrakodrapů, čímž se stal symbolem moderní Čínské lidové republiky. Prosperitu jihočínské metropole ale začal brzy zastiňovat nechvalně proslulý Kowloon, v němž našla silné zázemí Triáda, největší a nejbohatší gang světa.

Pro jihočínskou metropoli ležící na stejnojmenném ostrově jsou charakteristické mrakodrapy, které se zrcadlí v hladině Victoria Harbour, jednoho z největších přístavu na světě. Dominantu města tvoří mezinárodní obchodní centrum ICC na pobřeží Hongkongu a mezinárodní finanční centrum IFC na 1,5 km vzdáleném pobřeží kowloonského poloostrova. K Hongkongu přiléhá ještě několik dalších ostrovů, z nichž je největší Lantau označovaný díky své nedotčené přírodě za „plíce Hongkongu“.

Turistické zajímavosti Hongkongu

Zřejmě nejznámější atrakci představuje hongkongský Disneyland, v němž bez problémů strávíte celý den. Pokud se ale v Hongkongu nezdržíte dlouho, dejte přednost jiným místům. Jako příznivci mořského světa, zavítejte do Ocean Parku, který nabízí jeho věrné ztvárnění po boku velkých atrakcí, jako je třeba horská dráha. Obecně je ale Hongkong zajímavý především sebou – v ulicích města si užívejte atmosféru a pohledy na mrakodrapy a další díla čínských stavitelů. Na ulici ochutnejte tradiční jídla, a nenechte se odradit „neevropskými“ způsoby. Rozhodně vás nezklame ani návštěva vyhlídky Sky100 ležící ve 100. patře ICC, z níž si můžete prohlédnout doslova celou metropoli pomocí digitálních dalekohledů.

Při poznávání Hongkongu zavítejte také do čtvrti Mong Kok plné restaurací, barů a zábavních center, která je se 130 000 obyvateli na kilometr čtvereční nejlidnatějším místem na světě. Za návštěvu stojí i blízký Victoria Harbour – je totiž druhým nejvýznamnějším přístavem v celé zemi. V neposlední řadě se můžete vydat na Victoria Peak tyčící se nad městem, na jehož vrchol vás vyveze speciální lanovka. Nahoře stojí Peak tower, obchodní centrum plné restaurací a kaváren pro střední třídu Hongkongu. Mezi hustou vegetací leží residence Opus od Franka Gehryho, v níž se nachází nejdražší byt na světě.

Pod nejprestižnější čtvrtí na světě se paradoxně rozprostírá chudinská čtvrť Wan Chai, v níž žije na sto tisíc opravdu chudých obyvatel, jejichž domovem jsou tzv. hongkongské klece. Pokud zamíříte do hongkongského Disneylandu na blízkém ostrově Lantau, navštivte také 34 m vysokou sochu „Velkého Buddhy“, která stojí na kopci v klášteře Po Lin. Vstup do chrámu je zdarma, ale chcete-li vystoupat až k soše, musíte zaplatit malý správní poplatek. Ostrov je s Hongkongem propojený mostem, takže se na něj dostanete jednoduše taxíkem nebo autobusem.

Hongkong je politicky „nečínským“

Město Hongkong ležící na stejnojmenném ostrovu je známé pro svůj autonomní režim, díky němuž funguje zcela samostatně a nezávisle na čínských zákonech – pouze v otázkách mezinárodní a vojenské politiky podléhá centrální vládě v Pekingu. Hongkong (Hong Kong) proto nese oficiální označení „Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky Hongkong“. Přestože je celá oblast souhrnně označována jako Hongkong, ve skutečnosti je administrativním střediskem Victoria, dnes označována za historické centrum města.

Informace o Hongkongu

Hongkong je město s relativně mladou historií, kterou z velké části ovlivnili Britové. K jeho úplnému „počínštění“ docházelo teprve od roku 1997, kdy byl navrácen zpět Číně, ale přesto si dodnes udržuje celou řadu odlišností od zbytku země. Na území Hongkongu se platí hongkongským dolarem, a pro jeho návštěvu se nemusíte řídit čínskými zákony – pokud ale chcete spojit návštěvu Hongkongu při dovolené v Číně, platí pro vás zákony Čínské lidové republiky (viz. čínské vízum).

Obyvatelstvo a ekonomika

V celém regionu žije přes 7,5 milionu obyvatel, z nichž je většina soustředěna v Hongkongu a na jižním pobřeží protilehlého poloostrova Kowloon. Hlavními tahouny hongkongské ekonomiky jsou bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikace a cestovní ruch, v nichž je zaměstnáno více než 70% obyvatelstva. Zbytých 30% tvoří pracovníci s různou vysokoškolskou kvalifikací, doktoři a podnikatelé, v menší míře jsou také lidé zaměstnáni ve výrobě.

Název „Hong Kong“ je mladý

Pojmenování Hongkong je staré teprve několik desítek let. V dřívější době byl totiž region rozdělován dle původních samostatných městských celků, a hlavním městem regionu byla Victoria. Postupem času ovšem Hongkong zastínil všechna ostatní města na ostrově i v blízkém okolí, a pro celý region se uchytil oficiální název Hongkong, kterým lze označit také město jako celek včetně Kowlonu, Victorie, Nových Teritorií apod.

Poloha Hongkongu

Město se nachází na jižním pobřeží Jihočínského moře, konkrétně u zátoky Ču-ťiang-žou. Do zátoky ústí Perlová řeka, která vytváří mezi Hongkongem a Macaem mohutnou deltu.

Historii Hongkongu ovlivnili Britové

První zmínky o osídlení oblasti dnešního Hongkongu jsou staré přes 37 tisíc let. Až do roku 214 př. n. l. byla oblast od okolního světa zcela odříznutá, a teprve při válečném tažení Prvního císaře proti kmenům Baiyue a Ťiao-č byla oblast připojena k čínské říši. V roce 1 699 začala v Číně protizákonně obchodovat Východoindická společnost s opiem, které dovážela ze zkolonizované Indie. Opiový obchod unikal pozornosti až do roku 1839, kdy proti pašerákům zakročil s pověřením císaře komisař Lin. Ten nechal zatknout 1 600 čínských překupníků a zničit 1 000 tun opia. V důsledku toho vyslali Britové do Číny válečné loďstvo, které v průběhu tří let zabralo několik pobřežních měst na území Číny, a později donutili čínského císaře k podpisu Nankingské smlouvy, podle níž náležel ostrov Hongkong (Hong Kong Island) na dobu 100 let Britům.

Hongkong: Čínsky (TD): 香港 ; pinyin: Xiānggǎng; český přepis: Siang-kang; kantonsky: Hèung-gáwng; v českém přepisu (z kantonštiny): Voňavý přístav