Žluté hory (Huangshan), největší přírodní bohatství Číny

Foto: Pixabay.com

Žluté hory jsou pohoří ležící jižně od řeky Jang-c‘-ťiang v  provincii An-chuej (An Hui) na východě Číny. Hlavním rysem jsou sloupové skalnaté útvary porostlé mechem a pokroucenými borovicemi, z nichž jsou některé staré i 1  500 let. Vysoké skalní sloupy proráží oblačné nebe, a jsou inspirací čínských spisovatelů, básníků a malířů po tisíce let. Po celém území Žlutých hor se vyskytují léčivé horské prameny s celoročně příjemnou teplotou. Z  oblasti Žlutých hor pochází celosvětově známý zelený čaj Mao Feng, který se pěstuje na úpatí nejvyšší hory Huangshan.

Vrcholy Žlutých hor ukrývají horké prameny

Na celém území čínských Žlutých hor se vyskytují malé vodopády a značné množství pramenů s  jezery. Ty jsou soustředěny především v  oblasti Sung-ku a pod vrcholem zvaným Purpurový mrak. Nejznámější z  nich jsou: Lao lung tchan, Čching lung tchan, Wu lung tchan a Paj lung tchan. Veškerá voda z  hor je odváděna přírodními cestami do blízké řeky Jang-c‘-ťiang. Podnebí není příliš příznivé a více než 200 dní v  roce je v  horách zataženo. Kolem vyšších vrcholů se line hustá mlha doprovázená mrholením, skrze níž se vzpínají skalnaté sloupy vysoko k nebi.

Vznik a historie Žlutých hor

Žluté hory vznikly v  období druhohor přibližně před 100 miliony let ještě než pevnina vystoupila z  oceánu. V  průběhu více než 90 milionů let krystalizovalo pod povrchem gigantního žulového masivu roztavené množství materiálu, když později začaly pevninu formovat masivní ledovce, a povrch začal v  důsledku ochlazování pukat. Tenkými otvory se dovnitř dostávaly voda a vzduch, což mělo za následek zvětrávání horniny a její následné rozpadání se do vysokých a úzkých skalních útvarů, které jsou z  velmi pevného materiálu tvořeného krystaly slídy, křemene a živce. Některé z  nich připomínají lidské nebo zvířecí postavy, čímž si vysloužily různá pojmenování: Devět draků; Taoistický mnich nebo Duch ukazující cestu.

Nejvyšší vrcholy Žlutých hor

Většina vrcholů Žlutých hor sahá do výšky několika stovek metrů. Celé oblasti pohoří vévodí 72 vrcholů vyšších než 1  000 metrů, mezi nimiž se tyčí tři dominující vrcholy, které přesahují výšku 1  800 metrů. Téměř dva kilometry vysoké „sloupy“ jsou odjakživa lákadlem nejenom pro návštěvníky, ale i pro horolezce kteří rádi poměřují své síly se Žlutými horami.

Lien-chua-feng (Vrchol lotosový květ) je s výškou 1 864 metrů nejvyšším vrcholem Žlutých hor; Kuang-ming-ting (Zářivý vrchol) je s  výškou 1  840 metrů na druhém místě; Tchien-tu-feng (Nejvyšší nebeský vrchol) zakončuje s  výškou 1  829 metrů trojici nejvyšších vrcholů v  pohoří Žlutých hor. Ze všech vysokých vrcholů je vidět pověstné moře mraků, po kterém se po ránu rozlévá jasná záře slunečních paprsků.

Příroda a zvířata Žlutých hor

Příroda v Huangshan je závislá na nadmořské výšce. Zatímco do 1  100 metrů jsou hory zalesněny mokrým pralesem; vrcholy překračující tuto hranici jsou až do výšky 1  800 metrů pokryty listnatými stromy – a zde také stromové pásmo končí. Všechny vyšší části vrcholů jsou porostlé mechem, kapradím nebo trávou, které se jako jediné zvládají přizpůsobit takovým podmínkám. Mechů je v Žlutých horách zastoupena zhruba třetina existujících druhů, a kapradin více než polovina. Mimo řadu ohrožených rostlin patří pozornost chuangšanským borovicím, které se dokázaly přizpůsobit místním podmínkám, a v  různě pokroucených tvarech rostou na strmých skalách s  minimálním příjmem živin. Nejznámější z  nich jsou Vítací borovice a Borovice vyprovázející hosty. V nižších oblastech hor se naopak vyskytují vzácné rostliny, z nichž je řada kriticky ohrožených.

Žluté hory jsou také domovem řady pozoruhodných stvoření, která jinde na světě nežijí. Většina z nich je kriticky ohrožená, a jakýkoliv zásah do jejich domova by pro ně mohl mít existenční následky. Pro celou přírodu Žlutých hor proto platí přísná pravidla na ochranu přírody.

Celá oblast Žlutých hor se rozprostírá na ploše 150 km², a v  roce 1  990 byla zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Žluté hory lákají miliony návštěvníků

Žluté hory jsou oblíbenou turistickou destinací už přes 50 let. Porostlé skalní sloupy lákají návštěvníky z  Číny i okolního světa. Termální prameny jsou pak obzvláště oblíbeným a vyhledávaným cílem zejména místních obyvatel. Viditelně označené horské cesty zavedou návštěvníky ke svatyním, jezírkům či vodopádům. Oblíbeným cílem je jeden ze tří nejvyšších vrcholů zvaný „Nejvyšší nebeský vrchol“, k  němuž vede vyhlášený žebřík do nebe – ten se skládá z 1  300 schodů, které vedou přes Kapří hřbet tyčící se 1  770 metrů nad zemí.

Kvůli mlze a mrholení je třeba při zdolávání nejvyšších vrcholů teplé oblečení a pláštěnka – teplota na vysokých vrcholcích hor totiž dosahuje i v  období léta maximálně 8°C. V  Huangshan je přes 400 přírodních atrakcí, a 140 z nich je otevřeno veřejnosti – jedná se o různé vyhlídky, léčivé prameny, horské cesty apod.

Cesta do Žlutých hor

Do Žlutých hor se můžete dostat několika způsoby. Nejrychlejší cesta trvá 1 – 2 hodiny leteckou dopravou ze Šanghaje nebo Hong Kongu do Tunxi v  Chuang-šan. Pokud chcete ušetřit a nevadí vám delší cesta, můžete jet ze Šanghaje vlakem nebo autobusem, který jede bez přestupů rovněž do Tunxi. V Tunxi je dobré strávit alespoň jednu noc na doplnění zásob a pořádného odpočinku – zdolání horských cest si žádá značného úsilí a tamní příroda vás okouzlí natolik, že jen stěží odtrhnete pohled.

Od časného rána vyjíždí malé autobusy z  Tunxi do Tangkouzhenu ležícího v blízkosti Žlutých hor. Cesta dlouhá přes 50 km trvá přibližně hodinu a čtvrt a stojí do 20¥ za osobu. Je vhodné usedat do autobusů mezi prvními, neboť řidiči nejezdí podle jízdního řádu, ale až tehdy, když je autobus naplněn z  více jak 120% – no, pokud přijdete mezi posledními, budete celou tu dlouhou cestu stát. Z  Tangkouzhenu je nejrychlejším způsobem dopravy k  Východním nebo Západním schodům taxík, který vyjde na 10¥. Stoupání po schodech nabízí krásu okolní krajiny a trvá přibližně 4h; znatelně rychlejší je cesta lanovkou, která k vrcholu vyjede během osmi minut – předchází jí ovšem i tříhodinové čekání ve frontě.

Žluté hory nabízí ubytování mezi mraky

Kdo chce strávit v  okolí hor více času, může se ubytovat v  Tangkou pod Žlutými horami, kde je také soustředěna většina hotelů. Ceny ubytování jsou pochopitelně závislé na kvalitě hotelu a sezóně – ceny v  sezóně a mimo ni se mohou lišit i o stovky yuanů. Je zde mnoho hotelů nabízejících různé stupně komfortu – zatímco v  luxusním hotelu se může cena pohybovat od 1 000¥ za dvoulůžkový pokoj; v  malém rodinném hotelu vás rádi ubytují v  dvoulůžkovém pokoji přibližně za 150¥ / noc. Ceny jsou silně závislé na sezóně, a v období hlavní sezóny může být cena dvojnásobná i v malém hotelu.

Mnoho hotelů stojí také přímo v  Huangshan, takže je možné v  horách strávit i více dní, a zároveň ušetřit peníze za vstupné. Hotely jsou různě rozmístěny po celé lokalitě v  závislosti na počtu návštěvníků, a největší nadšenci mohou strávit noc i stovky metrů nad zemí v  některém z  horských hotelů. Jejich cena je ovšem o dost vyšší než v blízkém  Tangkouzhen – za dvoulůžkový pokoj zaplatíte v  období sezóny 1 200 a více yuanů. Mimo sezónu může být naopak cena za takový pokoj i méně než poloviční.

Stravování v Chuang-šan

Po celém Tangkouzhen je rozmístěno nespočet stánků, které nabízí jídlo, pití a různé pochutiny. Cenově je jídlo velmi dostupné a vychází přibližně na 10 – 20¥ za porci. Místní restaurace nabízí vyhlášené speciality An-chuej, a jídlo v  nich vyjde přibližně na 100¥ za porci.

Stánky s  občerstvením jsou také v  komplexu Žlutých hor – ceny jsou ovšem poněkud přemrštěné. Opravdu kvalitní teplé jídlo si můžete objednat v  kterémkoliv z  hotelů, ale musíte počítat s poněkud vyšší cenou.

Otevírací doba a vstupné do Žlutých hor

Otevírací doba je pondělí – pátek a neděli 06:30 – 16:30; v sobotu 06:00 – 16:30. Vstupné do Žlutých hor se v  průběhu roku pohybuje od 100 do 200¥ v  závislosti na sezóně. Kdo je držitelem studentské (ISIC) nebo učitelské karty, získá 50% slevu. Značné slevy získají také všichni starší 60 let, kteří předloží svůj pas pro ověření věku.