MoguiCheng, město Satana uprostřed čínské pouště

Foto: Pixabay.com

MoguiCheng je pouštní město v autonomní oblasti Šin-ťiang (Xinjiang) na západu Číny. Jeho jméno se doslovně překládá jako „Město Satana“ nebo „Čertovo město“. Procházkou pouští směrem ke starému opuštěnému městu hlásili někteří lidé zvláštní jevy. Návštěvníci místa jsou přesvědčeni, že slyšeli řadu záhadných zvuků, které se vznášely v poryvech větru; od divných melodií a zvuků kytarových strun, po plačící děti a hrozivý řev tygrů. Nikdo zatím nedokázal vysvětlit, co za zvuky stojí, ani kde se vzaly podivné skalní útvary ve tvaru budov.

Kdysi dinosauří ráj, dnes hrůzu nahánějící pustina

Mogui Cheng není městem v pravém slova smyslu. Jedná se o uskupení geomorfologických reliéfů různých velikostí, které na tomto místě vznikaly díky větrné erozi po mnoho tisíc let. Sto miliónů let zpátky se na místě Mogui Cheng nacházelo sladkovodní jezero, které bylo rájem pro velké rostliny, dinosaury, a nejrůznější vodní živočichy. S postupem času se však země začala zvedat, jezero vyschlo, a vítr spolu se suchým podnebím začal na místě kdysi plném života formovat impozantní, pozoruhodné a hrozivě vyhlížející útvary.

Ve městě jsou hrady, svatyně a démoni

Každý z útvarů se pyšní unikátním vzhledem, a jednotlivé reliéfy dosahují až desetimetrové velikosti. Některé připomínají středověké hrady, jiné zase aztécké svatyně, ostatní evokují prastaré čínské chrámy. Návštěvníci Mogui Cheng mohou narazit na zubící se démony, zamyšlené mnichy, nebo i válečníky připravujícími se k boji. Celé „město“ je poseto různobarevnými kameny, které mu dávají mysteriózní, mnohdy až děsivý ráz. Eroze navíc zapříčinila vznik velkého množství roklí, což návštěvníky nabádají k opatrnosti.

Mohlo by vás zajímat: 900 let ztracený klášter Mo-kao je vytesaný ve skále

Město Satana je děsivé; ale krásné

Klimatické podmínky tohoto místa jsou příčinou toho, že v Mogui Cheng nelze narazit byť na jediné stéblo trávy, pouze na kameny a holou zemi. Krása Satanova města je dána jistou zdánlivou jednotvárností, „díky“ níž se může návštěvník cítit jako odstřižený od okolního světa. Od dubna do srpna v tomto místě vane velmi silný vítr, který zvedá mračna prachu, a z města rázem činí potemnělé jeviště plné poletujících kamenů, písků a bizarních stínů. Tento jev navíc doprovází nejrůznější zvukové projevy, hraničící od šepotu až po jekot démonů, které v této oblasti zdán0livě nalezly útočiště.

Pokud se toho místo někdy rozhodnete navštívit, připravte se na působivý, strhující a hrůzyplný zážitek, kdy se vaše smysly budou ptát, co je ještě realita, a co už pouhý výplod Vaší fantazie.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii