Taj-či (Tai chi), staré bojové umění osvobozuje mysl

Foto: Pixabay.com

Umění taj-či patří k oblíbeným „sportům“ dnešní doby, který se těší stále větší popularitě. Mnozí si jej cení pro jeho blahodárné účinky na zdraví a kvalitu života obecně, jiní jej zase považují za cvičení, které je udrží v dobré kondici, a v případě nutnosti jim poskytne možnost ubránit se fyzickým útokům. Toto bojové umění provozují jak mladší, tak i starší generace, které hledají způsob, jak ulevit duši i tělu přetíženým stresem dnešního uspěchaného světa.

Historie opředená legendami

Toto bojové umění pochází z Číny a pojí se se dvěma legendárními jmény: Lao-c‘ a Čang San-feng. První jmenovaný položil v 6. století př. n. l. základy taoismu, z něhož umění taj-či vychází; kdežto druhý je považován za tvůrce prvního cvičebního systému, který vznikl ve 12. století n. l. Bohužel se o něm nedochovalo mnoho poznatků.

Umění bylo původně provozováno mnichy v taoistických klášterech, kde jej považovali za prostředek duchovní přeměny, a snažili se dosáhnout rovnováhy mezi jin a jang. Postupně se rozšířilo mezi čínský lid, který jej z důvodu zákazu nošení osobních zbraní považovali za účinný prvek sebeobrany; a rovněž císařský dvůr, kde si jej cenili pro jeho přínos na poli bojových umění a vojenství obecně.

Základní styly taj-či (Tai Chi)

Dnešní doba nabízí pět základních metod nebo stylů, které jsou spolu vzájemně provázané:

  • Čchi‑kung, což je základní, uvolňovací cvičení;
  • Tchao-lu, které staví na samostatně cvičené sestavě;
  • Tchuej-šou, které vyžaduje dvojici partnerů a spočívá ve vzájemném měření sil;
  • San-šou, což je aplikace pohybů ze sestavy;
  • Wu-čchi, což je obdoba taj-či cvičená s nejrůznějšími zbraněmi.

Druh používaných zbraní se liší v závislosti na jednotlivých školách a instruktorech, přičemž někteří je nevyužívají vůbec. Mezi nejběžnější zbraně patří různé druhy mečů, holí, kopí nebo třeba vějířů.

Tai-či má blahodárné účinky na zdraví

Taj-či je dnes populární zejména pro své příznivé účinky na zdraví, a také pro celkovou relaxaci těla i mysli. Jedná se vlastně o meditaci v pohybu, která spojuje blahodárné účinky duševního cvičení s tělesnou aktivitou. Pravidelné trénování uklidňuje nervový systém, a má pozitivní vliv na celkový stav mysli. Mnozí tvrdí, že jim taj-či a práce s energií, kterou vyžaduje, změnily život a pomohly najít životní klid a rozvahu.

Právě správná práce s energií pomáhá vyznavačům taj-či odbourat únavu, a nalézt životní vitalitu. Cvičení rovněž funguje jako prevence nejrůznějších chorob, konkrétně nemocí kardiovaskulárního systému, kloubů, svalstva nebo např. osteoporózy.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii