Peking slibuje U.S.A. odvetu za zvýšení dovozního cla

Foto: Pixabay.com

Spojené státy uvrhly na dovoz zboží z Číny zvýšenou tarifní sazbu, která znamená velké problémy pro obě strany. Vláda Pekingu už slíbila odvetu, která se nebude U.S.A. líbit a může ovlivnit celý svět.

Když se Donald Trump chopil moci, chtěl posílit americkou ekonomiku, a zabvit zemi „levného zboží“. Dovoz z Čínské lidové republiky je ovšem tak velký, že se jakékoliv jeho omezení projeví na ekonomické situaci obou zemí. Ani to ale současného prezidenta U.S.A. neodradilo, a rozhodl se uvalit na zboží dovážené z Číny vyšší dovozní cla. V důsledku už se tak některé výrobky nevyplatí dovážet, což se ale nelíbí čínské vládě, a plánuje v obchodní válce zasadit zpětný úder.

U.S.A. porušilo „příměří“, a samo se tím poškodilo

Ministerstvo obchodu už vyjádřilo nad vzniklou situací velkou lítost. Čínské dovozy se pohybují v objemu 200 miliard USD měsíčně, tj. asi 4 biliony a 600 miliardy Kč, z nichž teď musí dovozxi v U.S.A. zaplatit 25 % namísto původních 10 %. Ekonomové se shodují, že je tento krok typickou obchodní šikanou, protože se zvýšená dodatečná sazba týká pouze zboží z Číny.

V oficiálním prohlášení stojí, že aktuálně probíhá jedenácté kolo čínsko-amerických hospodářských a obchodních konzultací, a Čína doufá, že spolu můžou obě strany spolupracovat na řešení. Jak uvedl Geng Shuang, mluvčí Ministerstva zahraničí, zdravé a stabilní vztahy slouží zájmům obou zemí.

Dvě největší ekonomiky světa se dostaly do tzv. tarifní výměny „tit-for-tat“ (něco za něco) loni v červenci, kdy Spojené státy požadovaly, aby Čína změnila některé obchodní praktiky. Patří mezi ně třeba poštovné dotované čínskou vládou, které dává čínským prodejcům obrovské výhody. Aby došlo k urovnání vztahů, setkávají se pravidelně zástupci obou zemí; poslední rozhovor proběhl ve Washingtonu DC, hlavním městě U.S.A.

Zatímco Čína chce dohodu, Spojené státy bojují

Vedoucí čínské delegace, Liu On, uvedl, že zvýšení dovozních sazeb poškozuje nejenom Čínu a U.S.A., ale i zbytek světa. Ve vyjdáření uvedl, že zvyšování tarifů není řešením problémů, a měli by proto pokračovat v diskuzích. Přítomnost čínské delegace jenom dokazuje upřímnost, s jakou pekingská vláda jedná. Původně totiž mělo setkání proběhnout „na půli“ cesty, to ale Američané odmítli.

Odborníci z obou zemí už vyjádřili silný nesouhlas vůči celnímu tarifu U.S.A., a důsledně varovali před „vedlejšími škodami“. Ještě před zavedením přitom probíhaly dlouhé diskuze, jak najít společné řešení, a bylo tedy „období neutrálna“, které Spojení státy porušily. Za to by mělo dle profesora z čínské ekonomické univerzity U.S.A. převzít odpovědnost. Závěrem dodal, že je takové jednání typickou obchodní šikanou, která ovlivní ekonomiku celého světa.

Zvýšení sazeb bude mít pro U.S.A. vážné následky, řada amerických společností totiž staví své podnikání právě na čínské pracovní síle. Bez pomoci pekingské vlády jim tak výrazně stoupnou náklady na výrobu, které poženou nahoru i výslednou cenu produktů. Už teď je jasné, že takové rapidní zvýšení nemůžou ustát všichni, takže přijde zároveň řada amerických pracovníků o práci.

Spojené státy už vyzvala i největší světová obchodní federace, aby našly raději společnou dohodu, než zaváděly tarifní válku.