Tyhle jeskyně berou dech, ukazují neznámý svět v podzemí Číny

Foto: Pixabay.com

Co je na čínských jeskyních úchvatné? Ukrývají rozlehlé podzemní prostory, v nichž jsou krápníkové vodopády, krystalové paláce nebo nejdelší podzemní řeka na světě.

Návštěvníkům jsou obvykle přístupné pouze některé trasy, na nichž jsou části jeskyně osvětleny různě barevnými světly. To umocňuje jejich majestátnost a zvýrazňuje některé útvary jako krápníkový vodopád nebo krystalový palác. Pětice nejkrásnějších jeskyní v Číně drží řadu prvenství, a všechny vás vtáhnou do úplně jiného světa.

Jeskyně Rákosové flétny, sbírka mnoha útvarů

K nejkrásnějším podzemním místům v Číně patří jeskyně Rákosové flétny (Reed Flute cave), která připomíná krystalový důl. Jeskyně vznikla v důsledku ústupu podzemní vody, a postupně tu vznikl až 240 metrů vysoký dóm. Známé jeskyní útvary nesou názvy „borovice v zimě“ nebo „palác krystalů“, a na stěnách se nachází desítky nápisů a kreseb z dynastie Tang (Tchang), které říkají, že byla jeskyně turistickou atrakcí už ve středověku. Místo se nachází v městské prefektuře Kuej-lin (Guilin) v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si (Guangxi).

Jeskyně Furong, majestátní přírodní palác

Obrovskou jeskyni Furong považují někteří za nejkrásnější podzemní místo v zemi, a koncem minulého století se stala „králem jeskyní“ z celého světa. V jeskyni se mísí více než 70 druhů druhotného chemického sedimentu, které vytváří bohaté útvary s řadou krápníků, stalaktitů, kamenných sloupů, korálových křišťálových květů apod., místy jsou k vidění „krápníkové vodopády“. Mnozí označují jeskyně Furong za „brilantní barevný podzemní umělecký palác“. Místo se nachází v Národním parku Čchung-čching poblíž stejnojmenného města ve střední Číně.

Jeskyně Tenglong, úchvatné podzemní královstvi

Jestli na naší planetě existuje podzemní město, je to právě jeskyně Tenglong u města Čchung-čching (Chongqing). Rozdělena je do pěti částí, v nichž se nachází přes 300 místností, pět podzemních vrcholů/hor, desítka velkých sálů a stejný počet podzemních vodopádů. Ačkoliv je největším jeskynním komplexem světa, není v něm žádný život ani zkažený vzduch, a udržuje si konstantní teplotu mezi 14 a 18 stupni. V roce 2005 byly jeskyně Tenglong označeny za nejhezčí místo v Číně.

Jeskyně Žlutého draka, legendami opředená chodba

Dlouhé podzemní chodby a místnosti vytváří jeskyni Žlutého draka, v níž žili podle legendy žlutý drak a duchové. Místo bylo až do roku 1982 nepřístupné, cesty uvnitř nebezpečné a neprozkoumané. Podle měření je jeskyně Žlutého draka nejdelší v celé Asii, a patří k nejvýznamnějším oblastem v zemi. Krápníky ani stalaktity tu nejsou v takovém množství, a cesta často klesá i o desítky metrů. Jeskyně se nachází u města Zhangjiajie v jihovýchodní provincii Chu-nan (Hunan).

Vodní jeskyně Benxi má nejdelší podzemní řeku

Na nepříliš navštěvovaném severozápadě Čínské lidové republiky se nachází Vodní jeskyně Benxi, která ukrývá nejdelší podzemní řeku v Asii. Ta je dlouhá přes 3 000 metrů, a téměř stejnou vzdálenost pokračuje ještě venku. Celou jeskynní část lemují četné krápníky a další útvary, z nichž jsou některé staré miliony let. Voda je vždy křišťálově čistá, takže je vidět až na dno 7 metrů hlubokého koryta, které má 50 m na šířku, a 30 ma výšku. V místě byly nalezeny 3 000 let staré lidské ostatky, jeskyně zřejmě sloužila jako úkryt před nepřáteli.