Nejznámější čínské památky? Mají tajemství a ukazují kus historie

Foto: Pixabay.com

a území dnešní Číny se nachází nespočet památek; ty nejznámější zná téměř každý, jiné turistům unikají. Která místa a stavby byste měli při návštěvě Čínské lidové republiky navštívit?

Do výběru jsme zařadili pouze historické památky, které byly postaveny před stovkami až tisíc let. Místa jako náměstí Nebeského klidu tak vynecháme, ta spíše odráží přelom 20. a 21. století, takže je řadíme do moderních staveb. Většina nejznámějších památek na území Čínské lidové republiky pochází z Pekingu, který byl několik posledních staletí sídlem císaře a hlavním městem země.

Velká čínská zeď, největší stavba, jakou kdy člověk postavil

O Velké čínské zdi ví zřejmě každý, jedná se o vůbec největší stavbu na světě, jakou kdy člověk vybudoval. A ještě začátkem 21. století se dokonce tradovalo, že je vidět z vesmíru. Zeď úspěšně odolává času už přes 600 let bez větších zásahů člověka. Opravených je totiž jenom několik nejnavštěvovanějších úseků, zatímco zbytek je z části rozpadlý, a někde naopak dokonale zachovalý. Velká čínská zeď je právem nejznámější čínskou památkou, a rozhodně byste ji neměli při návštěvě Říše středu vynechat.

Zakázané město v Pekingu, symbol moci a nedotknutelnosti

Místo, odkud čínský císař vládl rozlehlé čínské říši, přitahovalo pozornost po staletí. Teprve v roce 1911 (po 500 letech izolace) do něj ale mohl vstoupit „běžný smrtelník“, protože až do té doby byl vstup povolen pouze císaři a jeho nejbližším. Kdo se do města i přesto odvážil, čekala ho smrt, nikdo nesměl vstupovat na takřka posvátné místo bez dovolení. Zakázané město ukazuje císařskou výzdobu i komplex budov, v nichž vladař a jeho nejbližší přebývali. A koho vy nezajímal téměř utajený život plný nepotvrzených tajemství?

Může vás zajímat: 900 let ztracený klášter Mo-kao je vytesaný ve skále

Terakotová armáda, věrný doprovod císaře v posmrtném životě

Dalo by se říct, že vojáci z terakotové hlíny jsou asi nejvěrnějšími strážci na světě. Prvního císaře sjednocené Číny totiž provází posmrtným životem už přes 2 200 let, a většinu času byli ukrytí v tajném mauzoleu desítky kilometrů od Si-anu (Xi‘an), někdejšího císařského města Číny. Na jeho stavbě pracovalo přes 700 tisíc dělníků, a aby zůstalo místo posledního odpočinku neznámé, byli všichni zabiti. Hrobku se podařilo najít úplnou náhodou v roce 1974.

Chrám nebes, místo, kde císař promlouval s bohy

Ačkoliv čínská mytologie není světu příliš známa, byla nedílnou součástí téměř každodenního života obyčejných obyvatel i nejvyššího vladaře. V budovách jednotně označovaných jako Chrám nebes se císař modlil za úrodnou sklizeň, aby si bohy naklonil. Asi nejznámější památkou je severní kruhová budova oslavující nebesa, zatímco čtvercová jižní je zasvěcena zemi.

Může vás zajímat: Palác Potála: Kolos mezi oblaky a jeho skrytá tajemství

Letní palác v Pekingu, císařovo letní sídlo

Protože jsou letní dny v Pekingu poměrně teplé (a deštivé), nechal si císař na přelomu 18. století vybudovat letní sídlo pro sebe a svou rodinu. Pojmenováno bylo příhodně jako Letní palác, a i když bylo „venku“ nesnesitelné horko, mezi zdmi paláce byl příjemný chládek. V komplexu je kromě hlavního ještě několik menších paláců, chrámů, náměstí a pagod, a různorodé styly zahradnictví doplňují malá jezírka; později byla postavena i známá Mramorová loď. Ačkoliv patří Letní palác v Pekingu spíše k mladším stavbám, patří mezi vyhledávané a nejznámější památky v Číně.

Pokud chcete vidět z Číny to nejznámější, začněte svůj výlet právě v Pekingu, který snoubí historické bohatství a moderní svět. Většina památek je dostupná celoročně, a za (obvykle symbolické) poplatky navštívíte nejznámější památky Číny, jejichž prozkoumání zabere i několik hodin.


Co si ještě přečíst? Podívejte se na krásy Asie v našem magazínu