Proč jsou Japonci tak zdraví? Pomáhá jim polévka Miso, která jim dodává energii na celý den. Na přípravu je velmi jednoduchá a jedí ji každý den.
Polévka Miso má v japonské kuchyni stálé místo už několik staletí, po která je konzumována téměř před každým jíddlem. Ať už se jedná o snídani, oběd nebo večeři, málokdy kdy si ji Japonci odpustí. Miso polévka je totiž důležitým zdrojem proteinů, minerálů a vitamínů, které dodávají tělu energii na celý den. Skládá se přitom z několika málo ingrediencí a její příprava zabere do 20 minut. Připravit si ji můžete i doma, ingredience jsou u nás běžně dostupné.
Základem polévky miso je silný vývar dashi
Polévka miso se neobejde bez vývaru dashi, který je takovým koncentrovaným bujónem a mj. dodává polévce chuť. Jeho samotná výroba je docela složitá a zdlouhavá, proto se kupuje už hotový. Vyráběn je typicky z malých sušených sardinek (niboshi), sušených řas (kombu) a plátku sušené uzené ryby bonito (katsuobushi), jinak známé jako tuňák pruhovaný.
Miso se vaří podle sezóny, ale základ je stejný
V závislosti na výrobě pasty miso dělí Japonci polévku na červenou (akamiso), bílou (shiromiso) a smíšenou (awase). Krom toho tu stejně jako v případě polévky ramen platí, že ji všude vaří trochu jinak, ačkoliv má stejný základ. Asi nejznámější jsou varianty shinshu miso a sendai miso. Zároveň také platí, že jsou ingredience do miso vybírány dle aktuální sezóny.
Do tradiční japonské polévky se tak dostávají i brambory, jiné houby než shitake, cibule, krevety nebo ředkev. Pro příznivce masa je tu potom tonjiru, tedy miso polévka s přidaným vepřovým masem.
Doporučujeme: Polévka Ramen je základem japonské kuchyně (recept)
Recept na domácí přípravu polévky miso (ingredience)
Pokud si chcete připravit polévku miso doma, budete potřebovat následující ingredience:
- 400 ml vývaru dashi
- 130 g tofu
- 1 g sušených řas wakame
- 2 lžíce miso pasty
- 2 ks jarní cibulky
Pro obohacení můžete přidat ještě pórek, sušené houny shitake nebo mungo klíčky.
Postup přípravy japonské polévky miso
Uvařit polévku miso je až překvapivě jednoduché a zabere vám asi 20 minut:
- Nejprve namočte sušenou řasu wakame do 400 ml vody na 5-10 minut, aby změkla. Mezitím nakrájejte ingredience (tofu a jarní cibulku, případně jiné) na malé kousky.
- Jakmile jsou řasy měkké, sceďte je a dejte stranou. Vodu přelijte do hrnce (pokud jste wakame nemáčeli už v něm), použijete ji jako základ polévky.
- Do vody následně přidejte vývar dashi i pokrájené ingredience a nechte na mírném plameni/středním stupni prohřát (pozor, nesmí se vařit, aby neztratila důležité živiny)
- Mezitím si odeberte do misky trochu vývaru v z hrnce a rozmíchejte v něm pastu miso. Poté stáhněte hrnec z ohně a rozpuštěnou pastu pozvolna vmíchejte.
Miso polévka by neměla projít varem, aby nedošlo ke neznehodnocení živých enzymů a dalších látek. Jakmile ji „uvaříte“, může ji rozlít do misek a ozdobit ještě navrch jarní cibulkou nebo klíčky. Z polévky průběžně vyjídají ingredience a voda se pije, případně lze použít keramickou nebo dřevěnou lžíci. A pokud máte chuť na plnohodnotné jídlo, vyzkoušejte recept na polévku ramen.