Hrobky dynastie Ming: Stojí nad podzemním palácem na konci cesty duchů

Foto: Pixabay.com

V hrobkách leží desítky vládců dynastie Ming, která patřila k nejmocnější v historii Číny. Většina staveb je dochována v původním stavu; po staletí je střeží mýtická bytost Qilin.

Hrobky jsou místem odpočinku 13 ze 16 císařů a 23 císařoven mocné dynastie Ming, kterávládla na území Číny mezi lety 1 368 a 1 644. Leží v dlouhé zahradě, kterou prochází Císařská cesta duchů střežená sochami v nadživotní velikosti. Místo je v souladu s feng šuej (fengshui), a je dochováno v původním stavu, jak ho vystavěl první císař dynastie Ming. Cesta k ní vede údolím mezi Dračími a Tygřími horami, a samotné hrobky obklopuje horský hřeben. Ten střeží zemřelé při jejich odpočinku před zlými duchy, kteří přichází se severním větrem. které ji přirozeně chrání.

Sochy střeží hrobky i podzemní palác císaře Wang Lin

K hrobkám vede posvátná Cesta duchů, po níž kdysi procházely pohřební průvody, které odnášely císaře a císařovny, aby je uložily k věčnému spánku. Podél cesty stojí sochy 36 vojáků ve zbroji, několik dvojic skutečných i bájných zvířat (lvi, sloni, koně, velbloudi, jednorohý Qilin), i sochy nejvyšších státních úředníků v nadživotní velikosti. Na konci cesty se nachází brána draka Fénixe, kterou vejdete přímo do areálu, kde uvidíte celkem 13 hrobek, ale zpřístupněny jsou pouze dvě.

Může vás zajímat: Si-an (Xi’an): Město starých císařů v srdci Číny, proč bychom ho měli znát?

Ztracený podzemní palác hlídá samotný císař

Nejvýznamnější z hrobek je Dingling, v níž byl pochován císař Wang Lin. Později se ukázalo, že se pod jeho hrobkou nachází podzemní palác, hlavní vstup byl ale po pohřbu zazděný, a ke vstupu proto slouží zadní. V hrobce se nachází tři sarkofágy – v prostředním leží císař, a po jeho levici i pravici odpočívají dvě císařovny. V místnosti je řada nádob, předmětů a truhlic s poklady, přičemž jsou rozmístěny v přísném souladu s pravidly geomantie.

Působivá je také hrobka Changling na třetím nádvoří. V místě se nachází museum dynastie Ming, jehož dominantou je socha císaře v nadživotní velikosti. Ve vitrínách je vystavena koruna, kterou nosily císařovny, spony do vlasů, porcelán nebo zlaté ingoty. Když projdete parkem, narazíte na pětici obětních nádob, u nichž lidé „pohazují“ kovové mince jako uctění památky. Mingské hrobky se nachází 42 km severovýchodně od centra Pekingu, hlavního města Čínské lidové republiky.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii