Jak Číňané bojují s cenzurou? Obchází zákony, aby se spojili s okolním světem

Foto: Pixabay.com

Čínská lidová republika je mj. známa svou cenzurou, takže se do světa dostane jenom malé procento informací, navíc často upravených do „pohodlné“ podoby.

Mnozí tento postoj kritizují a volají po svobodě projevu, čínská vláda má ale jednoznačný postoj, a úplnou svobodu médiím ani komunikačním sítím dávat nehodlá. Čínští obyvatelé si tak ani nezaloží Facebook a nepoužijí Google, čímž vzniká jistá izolace od okolního světa. Desítkám milionů se ji ale podařilo prolomit i přes „virtuální ostrahu“.

On-line prostředí sledují v Číně desetitisíce úředníků

Čínská vláda blokuje vstup na většinu zahraničních stránek blokuje, k čemuž zřídila tzv. Great Firewall (Velký Firewall). Při vstupu na trh tak narazili i světoví giganti jako Facebook nebo Google, ačkoliv vyhledávač má i svou čínskou verzi s výsledky zúženými na svou zemi. Číňané jsou přesto na sociálních sítích velmi aktivní, a telefon z ruky nepouští téměř nikdy. Mnozí mají facebookové účty, vyhledávají na Googlu, a navštěvují zahraniční portály „neoficiálním“ způsobem.

Co je potřeba k obcházení „Great Firewallu“? VPN pro Čínu

Aby mohl Číňan navštívit Facebook a napsat si třeba s kamarádem z České republiky, kterého poznal při dovolené, musí obejít „vládní opatření“. Dobře k tomu slouží např. vyprVPN, služba zabývající se utajením vaší VPN adresy, takže unikne zrakům čínských orgánů. Díky funkci „chameleon“ jsou pro ně v podstatě neviditelní, a můžou využívat Facebook, sjíždět zahraniční blogy, nebo používat Google naplno. Podobných služeb existuje více, některé jsou přitom zdarma, ačkoliv ty placené (cca 1 500 Kč/měsíc) nabízí „lepší krytí“.

Facebook, IG, Twitter i Google mají v Číně alternativy

Někdo si už nedokáže život bez sociálních sítí představit, ačkoliv facebooková mánie už v Česku značně opadla. Asiaté obecně vnímají sociální sítě trochu jinak, zejména Číňané a Japonci. V zemi draka je nejpopulárnějším WeChat, který zastupuje funkce Facebooku, Twitteru i Instragramu, a účet na něm má snad každý Číňan, který vlastní smartphone. Spousta domácích si s tímto řešením vystačí a nemají potřebu Great Firewall obcházet.

Mohlo by vás zajímat: Čínská lidová republika, spící drak přerostl ve světovou velmoc

Čína cenzuruje i zahraniční média v plném rozsahu

Trochu jiný pohled to přináší z hlediska zpravodajství, protože mnohá zahraniční média nabízí „odlišnou pravdu“; a jak to ta bývá, nejvíce táhne čtenáře bulvár, který si svou verzi v každém přibarví, a někdy ji úplně překroutí. Čínská vláda svým přístupem určitě není „svatá“, stále např. tají počty popravených trestanců nebo pracovní podmínky některých zaměstnanců. Má k tomu pochopitelně své důvody, těžko se totiž proti bulvárním žvástům, které nemají s pravdou ani objektivním pohledem na věc nic společného.

Když pomineme, že kvůli cenzuře nemají místní lidé informace jako ostatní, doplácíme na postoj čínské vlády i my. Čínská lidová republika pro nás tak stále zůstává pokladnicí tajemství, kterou nejspíš nikdy nevyčerpáme.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii