Si-an (Xi’an): Město starých císařů spojovalo Čínu s Evropou

Foto: Pixabay.com

Si’an (Xi’an) býval hlavním městem Říše středu a po Hedvábné stezce do něj přicházeli obchodníci z daleké Evropy. V jeho blízkosti se nachází slavné mausoleum Prvního císaře a Terakotová armáda.

Si-an nebo také Xi’an je starobylé město, které bylo po dlouhá staletí považováno za hlavní město Říše středu. První zmínky o Si’an jsou staré přes 3 000 let a od 1. století čelilo vlnám obchodníků z Evropy, kteří přicházeli po Hedvábné stezce. Jedno z prvních měst historické Číny je dodnes plné tajemství, památek a legend, ačkoliv patří mezi nejmodernější metropole v zemi.

Ačkoliv ještě v minulém století čelil ztrátě své někdejší slávy, od 90. let 20. století zažívalo znovuzrození. Opět se tak stalo kulturním, vzdělávacím a Xx centrem v centrální a severovýchodní Číně.

Cestování po Si’an: Historie po boku moderního světa

Při návštěvě Si’anu byste měli kromě moderní zástavby poznat kousek historie, kterou je město propletené. Vždyť právě tady sídlili čínští císaři po celá staletí, a řídili běh říše i vládnoucí dynastie. Na vrcholu slávy bylo Si’an doslova srdcem čínské říše, jímž procházela legendární hedvábná stezka; symbol obchodu a prosperity. V samém centru města nesmíte vynechat úchvatné pagody Divoké husy, jejichž vznik sahá do poloviny 7. století; ale ani přiléhající buddhistický chrám Jianfu.


Mohlo by vás zajímat: Mo-kao: Jeskyně tisíce Buddhů


Nedaleko se potom nachází starý zvon v Xiangské věži, jímž se za dynastie Tang každé ráno zvonilo. Chcete-li poznat ještě větší část historie, navštivte Shaanxské museum, které ukazuje pozůstatky muže Lantian, sochy z dob Prvního císaře nebo místní folklor. Kousek z moderního světa vás naopak čeká v blízkosti „Zvonové věže“, od níž se rozbíhají čtyři hlavní do všech stran.

V Si-anu žije několik etnických menšin, které vytváří neodmyslitelnou hodnotu města. Místní tak nejlépe poznáte, vydáte-li se mimo moderní centrum a zajdete třeba na místní trhy, kde můžete ochutnat speciality čínské kuchyně, koupit tradiční suvěnýry nebo objevit místní folklór. Historické centrum města je potom obehnáno mohutnými hradbami, které jsou dodnes udržovány, a slouží nejenom jako turistická atrakce.

Palác Daming: Zakázané město v srdci Si-anu

Si-an má dokonce vlastní „zakázané město“, tedy rozlehlý palácový komplex Daming, který býval hlavním sídlem císařů za dynastie Tang. Na rozdíl od svého pekingského protějšku, nebyl palác Daming tolik uzavřený – kromě císařské rodiny se v něm běžně zdržovali rádci, úředníci, stráže, služebnictvo apod.

Mohlo by vás zajímat: Osm typicky čínských jídel, které byste měli zkusit


Velká mešita: Odkaz arabských obyvatel

Ve středu Si-anu leží starobylá mešita, kterou postavili Arabové na přelomu 8. století, a je tak nejstarší mešitou v celé střední Číně. Velká mešita byla několikrát opravena s přestavěna, a současnou podoba dostala ve 14. století. Ačkoliv je jedná o arabskou památku, má dnes podobu po vzoru tradiční čínské architektury. Nutno zmínit, že místní „muslimové“ žijí v naprostém souladu s okolím, a nesdílí žádné radikální názory.

Pagody Divoké husy: Velká a malá sestra

Jihovýchodně od centra leží známé pagody Divoké husy, jejichž historie sahá rovněž do poloviny 8. století. V jejich okolí si můžete odpočinout v několika parcích, z nichž je největší asi kilometr vzdálený Tang Paradise obklopující jezero Furong. Park pochází – stejně jako zmíněné pagody Divoké husy – z období, kdy zemi vládla dynastie Tchang (Tang).

Památky a zajímavá místa v okolí Si’an

Snad vůbec největším lákadlem je terakotová armáda, která tvoří posmrtný doprovod Prvního císaře Čching Š‘-chuang-tiho. Za tou ale musíte do vesnice Xiahe ležící 42 km východně od Si’an; dopravu řešit nemusíte, protože k mausoleu Prvního císaře pravidelně jezdí autobusové spoje. Návštěvu můžete pokračovat do blízkého národního parku Lishan ležícího jižně od Terakotové armády.


Mohlo by vás zajímat: Zavěšený chrám Süan-Kchung připomíná ptačí hnízdo


Severovýchodně od města se nachází chrám velkého Buddhy, jehož původ sahá do začátku 7. století. Chrám je unikátní svou konstrukcí, která je z velké části zasazena do skály, kde uchovává značnou část historie zaznamenanou na kamenných deskách.

Si-an: Socha Prvního císaře