750 let stará socha Buddhy v Kótokuin přečkala ničivé zemětřesení a ukazuje vytrvalost japonského národa

Foto: Pixabay.com

Když Japonsko zasáhlo jedno z nejničivějších zemětřesení v historii, přečkala ho obří socha Buddhy stará 750 let téměř bez újmy. Stejně jako ničivé požáry a další pohromy, které stíhaly japonský národ.

Kótokuin je jedním z mnoha buddhistických chrámů, kterých se po celém území Japonska nachází tisíce. Stojí ve městě Kamakura v prefektuře Kanagawa a je spojen s buddhismem Čisté země, nejpopulárnějším směrem tohoto náboženství v zemi. Od ostatních chrámů v Japonsku se odlišuje zejména obrovskou venkovní sochou bronzového Buddhy Amida (japonsky daibucu), která se pyšní statusem druhé největší obdobné sochy v zemi, hned po soše v narském chrámu Tódaidži.

Těžká historie Buddhu několikrát poničila

Podle chrámových záznamů vznikl kamakurský Buddha v roce 1252. Není však jisté, jestli je dnešní socha tou původní. Buddha původně nestál na otevřeném prostranství, ale v dřevěném chrámovém přístřešku, který však pravidelně ničily živelné pohromy. Po zemětřesení a vlně cunami z roku 1498 se japonští mniši rozhodli halu již dále neopravovat.

Mohlo by vás zajímat: Zhouzhuang: Město na březích vodních kanálů starých přes 2000 let

Velké zemětřesení v Kantó z roku 1923, jedno z nejničivějších v dějinách Japonska, mělo za následek poničení podstavce sochy, který byl opraven až v roce 1925. V následujících letech byly provedeny rovněž opravy samotné sochy, a spolu s nimi se Buddha dočkal modifikací, jež ho měly chránit před zemětřesením. Tyto úpravy byly finalizovány v roce 2016.

Buddha v Kótokuin je obr z Čisté země

Bronzový kamakurský Buddha měří na výšku úctyhodných 13,35 metru a váží 93 tun. Za zmínku stojí i parametry jednotlivých částí sochy: Velikost oka je rovna jednomu metru, ústa měří 82 cm, a např. obvod palce je pozoruhodných 0,85 metru. Socha je uvnitř dutá a je možné si prohlédnout její vnitřek, který je ozdoben malůvkami po předchozích návštěvnících. Buddha byl původně pozlacený a zdobilo jej 32 bronzových lístků lotosu, na těchto ozdobách se však podepsal zub času. Japonsko sochu považuje za svůj národní poklad a navrhlo její zapsání na seznam světového dědictví UNESCO.

Mohlo by vás zajímat: Po stopách japonských samurajů v 21. století, jaká tajemství odhalí?

Otevírací hodiny a poplatky u „Velkého Buddhy“

Chrám Kótokuin i sochu Velkého Buddhy můžete navštívit kterýkoliv den v roce, vstupné je přitom velmi levné:

Chrám Kótokuin

  • Otevírací hodiny: 08:00 – 17:30 (do 17:00 od října do března); zavřeno nebývá
  • Vstupné / poplatky: 200 japonských jenů (asi 41 Kč)

Socha Velkého Buddhy:

  • Otevírací hodiny: 08:00 – 16:30; zavřeno nebývá
  • Vstupné / poplatky: 20 japonských jenů (asi 4,1 Kč)

Návštěvníky chrámu Kótokuin (potažmo sochy Buddhy) vítá oznámení, které lidem říká, že vstupují na svatou půdu, a že by se měli chovat uctivě, nehledě na to, jakou pozici zastávají a co obnáší jejich víra. Pokud se tedy při svých toulkách Japonskem rozhodnete chrám navštívit, pamatujte na to, že míříte na místo s téměř hmatatelným genius loci, poznamenané mnoha staletími zbožného uctívání.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii