V čínské přírodní rezervaci se poprvé v historii objevila unikátní bílá panda

Foto: Pixabay.com

V čínské přírodní rezervaci došlo k výskytu velmi netradičního druhu zvířete. Je to bílá panda, která patří k velkým unikátům živočišné říše. Vedení rezervace jásá, jelikož se jedná o úplně první případ v historii, co se zde toto zvíře objevilo.

Pandu zaznamenala kamera

Národní přírodní rezervace Wolong, která se nachází v jihozápadní provincii Sichuan, má na svém území rozmístěných několik infračervených kamer, které mapují dětí a život 24 hodin denně. A právě jedna taková kamera dokázala zachytit i bílou pandu. Stalo se tak už na jaře letošního roku.

Naprosto unikátní zvíře

Li Sheng z Mezinárodní unie pro ochranu přírody uvedl, že se jedná o první snímek tohoto zvířete, který byl pořízen. Tato bílá panda tak bude mít navždy prvenství, které se váže k výskytu právě v této rezervaci. Nejde však o jediný unikát, který se týká zde žijících pand. V minulosti se tato rezervace mohla chlubit také výskytem pandy, jejíž barva kožichu kombinovala nikoliv černou, ale hnědou s bílou. 

Proč může být panda bílá?

V principu se jedná o zdravotní problém. Takzvaný albinismus je u zvířat dědičnou poruchou metabolismu. V organismu jim chybí důležité enzymy, které podporují tvorbu melaninu. A právě ten je zodpovědný za barvu jejich srsti. Stejný vysvětlení má i výskyt jiných unikátních druhů zvířat, jako je třeba bílá velryba, nebo bílý tučňák. Nutno však dodat, že u medvědů a hlavně potom u pand je tato nemoc opravdu velmi výjimečná a tak je jasné, že tato panda je světovým unikátem.

Zvířata mohou mít problémy

Zvířata trpící albinismem mohou mít několik problémů. V první řadě je to větší citlivost na slunce, kterému se proto raději vyhýbají. Dále je pro ně barva velkým rizikem v tom, že mohou být lépe odhaleny predátory. Běžné zbarvení jim umožňuje alespoň částečné maskování, což je v případě bílé barvy doslova nemožné.

Bílá panda je zdravá a silná

Když odborníci zkoumali záznamy z kamer, potvrdili to, že se bílé pandě daří velmi dobře. Podle stavby těla vypadá silná a dobře živená. Nic nenasvědčuje ani tomu, že by měla trpět nějakou nemocí – tedy pokud nebudeme brát v potaz albinismus. Její výskyt jistě přiláká řadu turistů, kteří ji budou chtít vidět. Pravděpodobnost toho, že se tak stane, je spíše mizivá. Pandy žijí samotářským životem a velmi často v hůře dostupných oblastech. 

To stejné platí i o jejich výskytu ve volné přírodě, kde se jejich populace odhaduje na 1 900 kusů. Jde však o přibližné odhad založený na mapování jejich výskytu s využitím programu, který by měl podle speciálního algoritmu rozeznat, zda jde o nové zvíře, nebo zvíře již započtené.