Zlatý trojúhelník: Asijská rušná a smrtící drogová cesta

Foto: Pixabay.com

V původním označení je jeho název Golden Triangle, tedy česky Zlatý trojúhelník. Jedná se o pojmenování, které vzniklo ve zpravodajské agentuře CIA. Je to drogová cesta, po které se historicky pašovalo především opium (proto „zlatý“). Je to trojúhelník, a tak představuje tři státy, které jsou do něj zapojeny, a to Myanmar (někdejší Barma), Laos a Thajsko.

Ačkoliv Zlatý trojúhelník je poměrně velkou oblastí, dnes je v podstatě také turistickou atrakcí a v tomto pojetí se tak označuje především hraniční bod, kde se setkávají hranice zmíněných tří zemí. Je jím městečko Sop Ruak.

Vše začalo v Barmě produkcí opia

Většina aktivity je soustředěna v Myanmaru, který je notoricky znám svým vyvážením drog do celého světa. Zde se na rozloze 367 000 čtverečních mil už historicky rozmáhala produkce opia. Opium se tedy v Myanmaru vždy významně podílelo na ilegálním vývozu drog. Na samotné opium se však dnes specializuje jiná drogová cesta, která je zvaná Zlatý půlměsíc. Ten odkazuje na hornatou oblast mezi Afghánistánem, Pákistánem a Íránem. Je to dnes právě Afghánistán, který je nejvýznamnějším producentem opia a žezlo tak převzal od Barmy. Ačkoliv hlavní vývozní artikly Barmy byly kdysi opium a heroin, dnešní Myanmar se soustředí na metamfetaminy.

Krajina Zlatého trojúhelníku má vcelku kopcovitý terén. Oblast rozdělují řeky Ruak v Myanmaru, Mekong v Laosu a Mae Khong v Thajsku. Společně vytvářejí přirozenou hranici pro obchod s drogami, jejich pašování a přeshraniční výměnu. Pašování drog ve Zlatém trojúhelníku ovlivňuje samozřejmě život v okolí. Není ohrožením pouze pro ty, kteří se rozhodnou do tohoto ilegálního obchodu zapojit, ale také pro běžné obyvatele, kteří se mohou snadno zaplést do nebezpečných situací.

Co pohání zdejší obchod s drogami?

Odpověď je poměrně jednoduchá, je to samozřejmě poptávka po těchto drogách, která je prakticky celosvětová. Následná vzrůstající produkce metamfetaminů a heroinu ovlivnila mnoho států. Drogy pocházející ze Zlatého trojúhelníku tak mají své odbytiště v zemích jako je třeba Jižní Korea, Čína, Filipíny, Spojené státy, Mexiko, Nový Zéland a řada dalších zemí.

Propojení mezinárodního zločinu je rozsáhlé

Je tedy zřejmé, že dopad produkce Zlatého trojúhelníku je celosvětový. To se probíralo také v rámci Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), když zaznělo, že taková situace tady vlastně ještě nebyla. Drogy z oblasti jsou neustále nacházeny na nových místech, které nejsou ani vzdáleně blízké působnosti regionu. Proto je evidentní, že do celého obchodu je zapojena:

  • Mnohem širší kriminální aktivita
  • Distribuce drog do celého světa

Jedno s druhým přímo souvisí, protože je to především přeshraniční kriminální činnost, která dnes už dalece přesahuje regionální působnost tří států Zlatého trojúhelníku, a zajišťuje distribuci drog do dalších a dalších oblastí. Ukazuje to, jak je i přes všechna opatření v posledních letech pro zločin stále snadné spojit se přes hranice.