7 pochoutek z Japonska, které nesmíte minout

Foto: Pixabay.com

Kulinářská turistika se těší značné oblíbenosti. Každá země má své pochoutky, které jinde nenajdete. Zejména japonská metropole Tokio je z hlediska jídla jednou ze světových velmocí.

Tokio drží světový primát v koncentraci kuchařů oceněných Michelinskou hvězdou. Zdejší paleta dostupných pokrmů obsahuje vše, od jídla z pouličních stánků až po extravagantní kulinářské podivnosti. V dnešním článku se zaměříme právě na ta prvně jmenovaná.

Jestliže se chystáte jet do Japonska, rozhodně byste neměli minout sedm typicky japonských nejchutnějších pouličních specialit.

Yakitori

Grilované kuřecí špízy jsou vyrobeny z masa, žaludků a kůží. Někdy je možno najít také vepřové či hovězí varianty. Dokřupava upečené šťavnaté masíčko ochucené wasabi, japonskou hořčicí nebo sójovou omáčkou jsou dokonalá a svěží svačinka.

Takoyaki

Smažené kuličky z rýžového těsta plněné krájenými kousky chobotnice, zázvoru, jarní cibulky a tempury. Tento pikantní pokrm pochází z Osaky a získal si mnoho příznivců v celé zemi. Správné Takoyaki by měla být zvenku křupavá a uvnitř šťavnatá a měkká. K dochucení se podává japonská majonéza, hnědá omáčka, sušené mořské řasy nebo rybí vločky.

Imagawayaki

Sladká svačinka pojmenovaná podle starobylého mostu v Tokiu vypadá jako malé palačinky. Plní se čokoládou, pudinkem nebo červenou pastou z fazolí mungo. Tento dezert si při procházkách města stoprocentně zamilujete.

Yakisoba

Základní a nejoblíbenější japonské pouliční jídlo. Vozík s yakisoba najdete doslova na každém rohu.  Jedná se o směs pšeničných nudlí, masa, cibule a zelí. Suroviny se vaří společně a servírují se přelité sójovou omáčkou a doplněné smaženými mořskými řasami, japonskou majonézou, worchesterovou omáčkou a volitelně smaženým vejcem.

Yakiimo

Pokrm prověřený staletími je mezi místními stále oblíbený. Sladký dezert vyrobený z japonských sladkých brambor zvaných Satsuma-imo pečených na dřevě. Tento zvláštní druh bramboru má po upečení žvýkací slupku a měkkou dužinu, která chutná jako karamel. Prodávány jsou ve stáncích připomínající zmrzlinářské vozy, jejichž příjezd je provázen líbivou melodií.

Černá zmrzlina

Kultovní záležitost posledních deseti let. Hlavní složkou je černá sezamová pasta a je typická svou lehce oříškovou nasládlou chutí. A je černá! Až budete v Japonsku, rozhodně ji musíte zkusit.

Japonské soufflé

Nadýchaný, vzdušný sladký dezert je jedním z nejznámějších v Japonsku a zároveň nejčastěji focené japonské jídlo na Instagramu. Načechraná struktura je vytvořená z vaječného těsta s příměsí smetany a vyšlehaných bílků a bývá dozdobena ovocem a zmrzlinou.