Co je dobré vědět o Kambodži, než vyrazíte na cestu

Foto: Pixabay.com

Království zázraků. Tak je přezdíváno státu ležícím na jihovýchodním cípu Asie mezi Vietnamem, Laosem a Thajskem. Rozmanitá lesnatá krajina obehnaná horami a protkaná spletitou sítí vodních toků je domovem specifického národa Khmerů, jenž je typický svým zvláštním smyslem pro architekturu monumentálních chrámů. V posledních letech se stala oblíbenou turistickou destinací, a proto je vhodné projít si pár důležitých informací o zdejších reáliích a kultuře.

Základní informace o Kambodži

Kambodža se rozprostírá kolem rovníku v jižní části poloostrova Zadní Indie na rozloze kolem 180  čtverečních kilometrů. Její území se dělí do tří geologických částí – pohoří Cardamom, Sloní hory a Střední pláně. Západní část země leží na pobřeží Thajského zálivu.

Politicky se Kambodža člení do dvou samosprávných celků, 20 provincií, 172 okresů a více než 1500 obcí. Hlavním městem je Phnom Penh, v němž bydlí celých 10 procent zdejší populace.

Dějiny stavitelů velkolepých chrámů

První historické zmínky o osídlení na území Kambodži pocházejí z 1. století po Kristu z Číny, jejíž obchodníci směňovali s vnitrozemskými komunitami koření, slonovinu, zlato a hedvábí. Zdroje popisují prosperující království známé pod názvem Funan, které leželo v jihovýchodní části země. Vládci této země dokonce po tři staletí obdarovávali čínské císaře.

Má se za to, že tato království vznikla pod kulturním vlivem Indie, neboť ve zdejší architektuře a umění dominují hinduistické a buddhistické prvky. V 90. letech minulého století byly odhaleny pozůstatky pravděpodobného hlavního města této říše v Phumi Phnum Angkor Borei.

Zemi Khmerů vybudoval princ z Funanu

Kulturním základem, na němž stojí a leží celý dnešní národ Kambodži, je populace Khmerů, jejichž králové vládli zemi až do 13. – 14. století. Prvním z Khmerů byl princ Jayavarman II., který se prohlásil za dědice vládců Funanu a ztotožnil sám sebe s bohem Shivou, aby tak posílil svou moc. Během své vlády do počátku 9. století rozšířil svůj vliv až po řeku Mekong.

Princ vytvořil království zvané Kambuja-desa, pod jehož nadvládu sjednotil menší národy. Jeho nástupci pak v následujících čtyřech stoletích vybudovali v džungli obrovské chrámy a většinu dochovaných architektonických památek Kambodži, mezi nimi i nejslavnější komplex Angkor Wat.

Khmerská říše zanikla kolem 14. století po vpádu thajských vojsk šířících thérávádský buddhismus, načež následovala dvě století bojů a vzájemných třenic zdejších království. Přesto si však národ zachoval tradiční khmerskou kulturu a také jazyk.

Pol Potova hrůzovláda

Od 18. století byla Kambodža zmítána občanskou válkou a o stolet později byla kolonizována Francouzi, kteří pomohli v zemi vybudovat samosprávu a umožnila vytvoření ústavy a politických stran. Po Indočínské válce a válce ve vietnamu země dosáhla nezávislosti, nicméně koncem 70. let se díky sociálním nepokojům dostala pod hrůzovládu ultrakomunistického totalitního režimu diktátora Pol Pota. Toto období je nejčernější érou světových dějin a během čtyř let jeho trvání stála život dvou milionů lidí, velmi často umučených k smrti.

Architektonický zázrak Angkor wat

Nejznámější místo Kambodže bylo vystavěno během 30 let e 12. století za dob Khmerského království a byl zasvěcen hinduistickému bohu Višnu. Po celá staletí tato stavba udivuje návštěvníky svojí rozlehlostí a architektonické rovnováze, která z něj činí jednu z nejslavnějších památek světa.

Za pozornost stojí khmerská kuchyně

Kambodža je specifická svým přístupem ke kulinářství. Pro zahraniční turisty jsou z tohoto hlediska zásadní tři skutečnosti: Za prvé, McDonald‘s tu nenajdete. Za druhé, smažený hmyz je všudypřítomnou národní pochoutkou. Ano, i pavouci. Za třetí, zdejší kuchyně je skvělá, zdravá a nezaměnitelná. A za čtvrté bonus: mango, mango, všude mango.