Mladá velryba našla smrt u břehů Filipín. Spořádala 40 kilo plastového odpadu

Foto: Pixabay.com

Srdcervoucím příběhem je nalezení těla mrtvé velryby, která uhynula na březích Mabini v Compostela Valley na Filipínách. Velryba uhynula v důsledku vyhladovění a dehydratace, k čemuž došlo po konzumaci velkého množství plastů. Dobrovolníci a mořští biologové, kteří zkoumali tělo velryby, byli šokováni poté, co našli 40 kg nejrůznějších plastů uvnitř těla mořského živočicha.

Šokující množství plastů

Obrázky z pitvy 4,7 m dlouhé velryby, které ukazovaly odpad, jež se nacházel v těle zvířete, se brzy staly na internetu virální zprávou. Je to totiž opravdu nezvykle velké množství plastového odpadu, přičemž sám mořský biolog, ekolog a zakladatel D’Bone Museum, Darrell Blatchley, který se na pitvě velryby podílel, označil toto množství plastového odpadu v těle živočicha za dosud největší, se kterým se setkal.

„Nebyl jsem připraven na takové množství plastů. 40 kg pytlíků od rýže, sáčků na potraviny, sáčků na banány z plantáží a mnoho dalších igelitových pytlíků nejrůznějšího druhu. Celkově zde bylo šestnáct pytlíků od rýže,“ řekl Blatchey v interview pro CNN Filipíny.

Postoj Filipín k životnímu prostředí se musí radikálně změnit

Darrell Blatchey dále rovněž zmiňuje, že ačkoliv jsou Filipínci hrdí lidé, v čistotě a péči o své životní prostředí mají co dohánět. Za uplynulých 10 let zná případy celkem 61 mrtvých velryb a delfínů, z nichž celých 57 uhynulo kvůli rybářským sítím, rybolovu pomocí plastických trhavin a kvůli plastovým odpadům.

Je potřeba naučit obyvatele Filipín už od dětství starat se o životní prostředí a je nutné podniknout kroky proti těm, kteří vyvážejí odpady do oceánu. Je alarmující, že celá jihovýchodní Asie patří k největším znečišťovatelům oceánů. Například loni byla v Thajsku nalezena mrtvá velryba po dehydrataci, přičemž ve svém žaludku měla 80 plastových sáčků. Nadměrná závislost jihovýchodní Asie na plastech se zkrátka musí změnit, jinak se situace lepšit nebude.