Tajemné visící rakve na Filipínách lákají milovníky záhad i sběratele suvenýrů

Foto: Pixabay.com

Filipínská provincie Sagada láká na morbidní podívanou. Stovky turistů proudí do zdejších skalisek poblíž města Banaue, na nichž visí zavěšené rakve s ostatky zemřelých domorodců. Nezvyklý pohřební rituál má původ v době starověku a pramení z příliš doslovného pojetí snahy přiblížit se bohům.

Rakve visí na skále podle sociálních vrstev

Kolem šesti hodin cesty severozápadním směrem od Banaue a pár kilometrů jižně od Sagady se nachází skalní stěna, jedna, z jejíchž stran je od země až po vrchol pokryta visícími rakvemi. Ty jsou k útesu připevněny silnými lany nebo dráty a obsahují ostatky původního obyvatelstva Igorotských národů.

Tradice tohoto pohřbívání je stará kolem dvou tisíc let a řídí se striktně stanovenými pravidly. Rakve si z dutých kmenů zhotovují sami umírající, v případě jejich nemohoucnosti jim tuto službu prokáží jejich děti nebo příbuzní. Podle významnosti mrtvého, ale také podle příčiny jeho smrti, jsou pak jeho ostatky zavěšeny na skalní stěnu do odpovídající výšky.

Vyšší vrstvy patří blíže k nebi

Tradice hovoří o zavěšení rakví z důvodu lepší pozice mrtvého přiblížit se bohům. Výška umístění mrtvého však symbolizuje také jeho společenské postavení. Výše postavení členové kmene byli umisťováni do vyšší nadmořské výšky, ostatní, kteří nebyli smolaři, jsou umístěni níže. Ti, kteří byli smolaři, se na skalní stěnu nedostali vůbec.

A kdo že jsou ti smolaři? Všichni, kteří nezemřeli přirozenou smrtí nebo v boji. Jedinci, kteří podlehli smrtelné nemoci nebo zemřeli před dosažením dospělosti nemají právo být pohřbeni tímto tradičním způsobem. Igoroti věří, že lidé, kteří opustili svět takovýmto způsobem nosí přeživším smůlu. Něco na tom bude. Zavěšená těla nemocných mohla do okolí šířit smrtelné nákazy a tím ohrozit ostatní.

Odejít mají tak, jak přišli

To první, čeho si návštěvníci tohoto neobvyklého místa všimnou, je, že visící rakve jsou příliš malé na to, aby se do nich vešel člověk. To zprvu dávalo vzniknout nejrůznějším teoriím o trpasličích lidech. Pravda je ovšem jinde.

Mrtví jsou zde pohřbíváni v pozici plodu, často jsou jim dokonce lámány kosti, aby se do rakve v této pozici lépe vešli. Původní obyvatelstvo Filipín věří, že lidé by měli opustit svět stejně, jako do něj vstoupili.