V singapurské palírně si můžete vyrobit vlastní gin s originální příchutí

Foto: Pixabay.com

Jakožto město bohatého nočního ruchu a velkého množství barů má Singapur i vlastní palírny originálních lihovin, které mohou chtiví místní i turisté po večerech popíjet. Kdo je ale opravdový fajnšmekr a náročný konzument, může si do palírenského byznysu trochu zafušovat a přihlásit se na jeden ze zdejších workshopů.

Singapurská palírna Brass Lion Distillery (Palírna u měděného lva) má pro své studenty z řad veřejnosti připravena speciální laboratoř plnou měděných destilačních kolon a vybavenou dlouhými řadami polic plných nejrůznějších přísad a ochucovadel, s nimiž každý ze studentů může svůj jedinečný singapurský gin vylepšit.

Chuť tradičního singapurského ducha

Zdejší vzduch je prosycen vůní borovice, citrusů i květin, když účastníci workshopu umístí své vybrané přísady do hmoždíře a paličkou je začnou pomalu roztloukat. Lektor Jamie Koh, samotný zakladatel zdejší palírny, je povzbuzuje ke kreativitě ve výběru surovin, od citrusů, květin, bylinek a koření, které se používá také v běžné místní kuchyni.

Tím vším vytvoří vlastní jedinečný chuťový profil svého výsledného špiritusu. Používá se jalovec, který je základem správné chuti ginu, doplněný o další přísady, jako například koriandr, tamarind, pandano, květ zázvoru, nebo třeba chilli papričky.

Palírna jako taková totiž své lihoviny zakládá na klasických asijských příchutích, neboť se snaží nalézt originální singapurský alkohol, který ve zdejších tradicích nebyl k dohledání.

Studenti si kurzy pochvalují, mohou si odnést svůj gin zdarma

Lidé mají o účast na workshopech velký zájem, konají se pravidelně každý týden. Lekce začínají instruktáží, jak pracovat s destilačními kolonami, kam a kdy přidat ochucující přísady a jak ředit a měřit obsah alkoholu.

Pak se studenti pustí do vlastní výroby. Každý je vybaven vlastním destilátorem a začíná s neutrálním základním alkoholem, který znovu předestilují s vlastní namíchanou směsicí přísad, s nimiž vytvoří unikátní příchuť vlastního ginu, který si po skončení lekce odnesou domů. Po dokončení výroby svůj výtvor účastníci slijí do lahví a společně se odeberou do baru, aby jej smíchaný s tonikem společně ochutnali.