Vězeňský ostrov v tichomoří láká na přírodu, umírají tu však lidé

Foto: Pixabay.com

Popravčí ostrov Země bohů. To je Indonéský tropický ráj s poetickým názvem Nusa kambangan neboli ostrov květin, který ve svém centru skrývá ponuré tajemství národa – největší indonéskou věznici i s popravištěm. Přestože v jejích útrobách si odpykává trest na dva tisíce těžkých zločinců, zdejší krajina láká na svou rozmanitost a bělostné pláže. Turistům je vstup povolen, ale jen s dlouhou řadou razítek a povolení.

Symbol boje proti drogám a popraviště teroristů

Strašidelný ostrov se stal poslední štací nechvalně proslulých pašeráků drog, vrahů a teroristů zadržených na území Indonésie. Zdejší věznice je asijskou obdobou Alcatrazu. Žalář s maximální ostrahou se rozkládá na 210 kilometrech čtverečních a náleží k ní celkem sedm budov rozmístěných v pětikilometrových rozestupech. Původně měly tyto budovy sloužit jako první linie při obraně zdejších nizozemských kolonií z počátku 20. století před útoky pirátů z moře. Nyní jsou v provozu pouze čtyři z nich.

Internováno je zde více než 2000 vězňů, z nichž část očekává trest smrti zastřelením. Svoji smrt na zdejším popravišti nalezla trojice islámských teroristů, kteří byli zodpovědní za bombové útoky na Bali z roku 2008 nebo, navzdory mezinárodním protestům, také dva z devíti australských pašeráků heroinu v hodnotě 4 milionů dolarů z proslulé drogové aféry z roku 2005.

Nusa kambangan je znám také pod přezdívkou ostrov duchů, neboť je domovem tisíců kober, které sem byly vypuštěny, aby odradily vězně od myšlenek na útěk. Samotná indonéská vláda a její příznivci považují zdejší areál za strážný bod a symbol indonéské války proti drogám.

Tropický ráj plný květin a písečných pláží

Stěží existuje podivnější místo pro turistiku než tento tichomořský ostrov smrti. Při pohledu z moře jej však neinformovaný cestovatel může považovat za jeden z mnoha zdejších tropických rájů plný divokých květin a bílých pláží obklopených průzračným mořem plným života. Navzdory jeho děsivému společenskému účelu je zdejší prostředí domovem celé řady ohrožených endemických druhů rostlin a živočichů, kteří tento ostrov činí hodným pozornosti.

Zejména pak množství kvetoucích a sladce vonících tropických rostlin a 23 druhy chráněného exotického ptactva v korunách stromů z ostrova, jehož název v překladu znamená ostrov květin, činí turistický cíl par excellence.

S povolením úřadů a nechodit pěšky

Problém je tu ovšem s dostupností. Ne že by se na ostrov nedalo dostat, naopak je zdejší turistika státem podporovaná. Nicméně vzhledem k administrativní náročnosti zdejší návštěvy ji nakonec absolvují pouze nemnozí. Přiblížit se ke zdejším plážím je možno pouze oficiální lodí vězeňské věže přes přístav Wijaya Pura a pro pobyt zde je třeba zvláštní povolení místní policie a doprovod úředníků.

Protože je zakázáno přenocování, musí turisté opustit ostrov do 18 hodin. Hotely tu nejsou. Navíc zde neexistuje veřejná doprava, jízda na motocyklu je zde omezená a nedoporučuje se zde chodit pěšky. Je to ale unikátní zážitek, kterým se jen tak někdo nepochlubí. Tak co, jdete do toho? 🙂