Khmerská exploze na jazyku, taková je chuť Kambodži

Foto: Pixabay.com

Kambodža, země Khmerů, stavitelů chrámu Ankgor Wat. To je unikátní říše tropických rostlin, divokých zvířat a srdečných lidí, kteří jsou stejní jako jídlo, které vaří – zemití, pestří a peprní. Zdejší kuchyně je typická jednak mangem a jednak mísením chutí, které k sobě zdánlivě nepatří. Výsledek je ale nad očekávání příjemný na jazyku.

Neobvyklá lahodící všehochuť

Stejně jako v ostatních asijských zemích, také v kambodžské kuchyni hraje hlavní roli rýže či nudle doplněné zeleninou, ovocem, masem a plody moře. To by nebylo nic tak neobvyklého, dokud se všechny zmíněné suroviny neocitnou na talíři zároveň a ještě doplněné výraznou chutí aromatických bylin a koření.

Výsledkem je tak neobvyklý komplex sladkých, kyselých, slaných a hořkých chutí přiostřených trochou chilli. Zásadní jsou ale tři charakteristické složky – kořenící pasta zvaná kroeung, khaw – palmový cukr a prahok, což je fermentovaná rybí pasta. Ta je nejvýraznějším prvkem celé zdejší kuchyně, který se používá k dochucení snad všech místních pokrmů.

Rybí šílenství, mangový salát a Lok Lak

Ne, nejedná se o názvy psychiatrických diagnóz, ale o typická jídla obyvatel Kambodži, která symbolizují celou kulturní tradici zdejšího obyvatelstva. S jejich okusením člověk zkrátka ochutná Kambodžu.

Níže zmíněné pokrmy jsou z kategorie „nutno vyzkoušet“ nejen pro lepší proniknutí do kultury a tradice Kambodži, ale také pro dobro vlastního jazyka. Všechna tři jídla se od sebe navzájem sice zásadně liší, ale všechna spojuje přítomnost podivuhodné směsice chutí, které v kulinářských zvyklostech jiných národů jen tak nenajdete.

Fish Amok – Khmerské rybí šílenství

Kambodžské národní jídlo, které patří k nejchutnějším v zemi. Ryba vařená s kari pastou smíchaná s citronovou trávou, kokosovým mlékem, kurkumou, česnekem a šalotkou, dušená v košíčku z banánových listů a dozdobená celou chilli papričkou.

Salát s mangem

Mango v Kambodži není jen ovoce, je to životní styl. Žádný národ nemá pro toto ovoce v kuchyni tolik různorodého využití jako právě zdejší Khmerové. A tento salát je toho typickým příkladem.

Mango se smíchá s bazalkou, mátou, zeleninou, která je zrovna po ruce a zakape se zálivkou z limetkové šťávy s nasekanou šalotkou, česnekem, palmovým cukrem a chilli.

Hovězí Lok Lak

Představte si hovězí steak vařený v ústřicové omáčce s rybí pastou, cukrem a černým pepřem, rozkrájený na kousky a položený na lůžku ze zeleniny a jasmínové rýže. Tak přesně to je Lok Lak. Že to zní zároveň lahodně a strašidelně? Ano, zní.