Za kouření e-cigaret hrozí v Asii až deset let vězení

Foto: Pixabay.com

Nad vapingem se stahují mraky. Po dvě desítky let trvajícím celosvětovém nadšení se e-cigarety pomalu dostávají do ilegality poté, co byla v USA prokázána souvislost několika úmrtí s jejich konzumací. Nejpřísněji proti nim postupují asijské státy. V extrémních případech může vaper za svou zálibu skončit na několik let za mřížemi.

Úmrtí po e-cigaretách rozpoutala restrikce

Naprostá většina na trhu dostupných e-cigaret byla vyrobena v Číně nebo v jiných asijských zemích. Přesto jsou to právě tyto, které s restrikcemi tohoto zařízení začaly jako první poté, co se z USA rozšířily zprávy o úmrtí několika jedinců v důsledku poškození plic způsobeného právě užíváním vaporizovaných nikotinových roztoků.

Striktní zákaz prodeje e-cigaret a jejich užívání platí na území Kambodži, Filipín, Vietnamu a v některých částech Indie. V ostatních státech existují šedé zóny, zejména z důvodu turistického ruchu a značných výdělcích z něho plynoucích. Nicméně i v těchto místech je vapování tolerováno pouze v soukromí.

Nejpřísnější jsou Thajsko, Indonesie a Malajsie

V roce 2014 vstoupila v platnost série restriktivních opatření za účelem regulace konzumace vaporizovaného nikotinu. V extrémních případech může být člověk za vlastnění a používání elektronické cigarety zatčen a následně odsouzen k pokutě ve výši kolem tisíce dolarů nebo vsazen za mříže až na deset let. Podobné opatření lze najít na území Thajska, Malajsie a také na některých ostrovech Indonésie. Nicméně vzhledem k velkému turistickému ruchu na těchto místech obsahují zákony mnoho šedých míst, která kouření e-cigaret v případě turistů tolerují. Ale ani ti si nemohou dovolit vapovat na veřejnosti, ale pouze v soukromí. V každém případě ani vaporizační zařízení ani náplně do nich si člověk v těchto státech nekoupí. Pouze na Indonéském ostrově Bali, který je turisticky velmi frekventovaný, existují vapingové kavárny, které uspokojují poptávku po e-cigaretách i liquidech.