Čína mate statistiky, už podruhé mění metodu počítání nakažených koronavirem

Už podruhé během jednoho týdne Čína zrevidovala svá kritéria pro počítání pacientů nakažených smrtícím koronavirem COVID-19. Tímto způsobem může zkomplikovat úsilí zdravotníků o sledování postupu šíření této nové choroby.

Nákazu potvrdí pokročilé testy

Doposud se do statistik zahrnovali pacienti diagnostikovaní na základě vyšetření pomocí rentgenu plic. Ve čtvrtek 20. února 2020 Čína rozhodla, že do statistik bude zahrnovat pouze ty pacienty, u nichž vyšel pozitivní také test nukleových kyselin.

Rozhodla tak týden poté, co do statistik zahrnula obyvatele z provincie Hubei a jejího hlavního města Wuhan, kteří byli diagnostikováni klinickými metodami, včetně rentgenu plic. Toto rozhodnutí vedlo k rapidnímu nárůstu počtu potvrzených případů. Během jednoho dne tak množství nakažených papírově vzrostlo na 14 840 potvrzených případů.

Za zmatek může pomalý průběh testování

Tato změna byla provedena kvůli vysokému počtu pacientů, kteří čekali na potvrzení diagnózy metodou testu příslušných sekvencí DNA, která se mj. používá také pro detekci boreliózy nebo chřipky a která je nejspolehlivější diagnostickou metodou pro definitivní potvrzení či vyvrácení infikování pacienta koronavirem.

Podle slov hlavního lékaře Pekingské univerzity Wanga Guiqianga se stav pacientů čekajících na potvrzení nákazy rapidně zhoršoval a potřebovali rychlý zásah lékařů. Proto se přistoupilo ke změně způsobu hodnocení nakažených.

Počet nakažených statisticky poklesl

Týden po první revizi hodnocení nákazy pacientů přišla další změna. Pacienti z Hubei byli diagnostikováni a ti nakažení nastoupili léčbu, proto pominul důvod pro původně přijatou krizovou metodu zahrnování podezřelých, leč nepotvrzených případů do statistik. Nyní se tedy v oficiálních číslech počtu nakažených objevují pouze ti pacienti, u nichž byla nemoc potvrzena právě testem nukleových kyselin. Tato změna měla za následek snížení statistických hodnot o 279 případů těch pacientů diagnostikovaných rentgenem plic, nicméně později pomocí testů DNA byli odhaleni jako negativní. Mezitím však stoupl počet obětí koronaviru poté, co bylo nahlášeno 114 nových úmrtí, z nichž nejvíce bylo právě v provincii Hubei. Počet zemřelých na území Číny tak vystoupil na 2 118 lidí.