Čínské hůlky kdysi předběhly dobu. Mají stále místo v moderním stravování?

Foto: Pixabay.com

Říkejme jim spíše jídelní hůlky, což je jejich řekněme přesnější název. V našich končinách se však velmi často používá označení čínské hůlky. Ve skutečnosti se ale používají jako nástroj ke stravování v různých koutech Asie. Pojďme se v našem článku podívat na to, jak vlastně kdysi jídelní hůlky předběhly svou dobu a proč jsou dodnes relevantním nástrojem pro stravování.

Předzvěst gastronomické moderny

Že byly jídelní hůlky ve své době opravdu nadčasovým stravovacím nástrojem, to odhalila skupina nadšenců s Jižní Koreje je a Číny. V dnešní době se totiž porce stále zmenšují na úkor kvality a kultury samotného stravování. U jídla se stále více soustředíme na vzhled, chuť a způsob, jakým lze jednotlivé chutě na talíři propojit. A právě na konzumaci takového jídla jsou hůlky ideální. V moderní gastronomii jsou tak skvělým nástrojem ke konzumaci:

  • Malých kousků masa
  • Zeleniny a dalších příloh

Hůlky tak vlastně byly již před 5000 lety připraveny na kulturu moderního stravování. Není to totiž jen o tom, co si uvaříme doma, ale také o gastronomickém zážitku, který si obvykle chceme odnést z kvalitní restaurace.

Od lžíce k hůlkám?

Samozřejmě vždy tady zůstanou velké porce, nutnost rozřezávat maso nožem a používat vidličku. Naprosto základním nástrojem ke stravování byla třeba vždy lžíce, která je mnohem starší než samotné jídelní hůlky. Mezi nejběžnější potraviny patřila ve starověku třeba kaše z prosa, kde byla samozřejmě lžíce ideálním nástrojem. Změnilo se to až tehdy, kdy Číňané a Japonci začali s pěstováním pšenici, což vedlo postupně k produkci nudlí. Běžným se stalo také používání oleje k vaření, což položilo základ smaženým jídlům.

Na talířích nám dnes přistanou nejrůznější druhy jídla, už dávno nejíme monotónní stravu. Pro každé jídlo se hodí jiný nástroj, přičemž jídelní hůlky zde rozhodně mají i nadále své místo, a to nikoliv jako relikt z minulosti, ale jako nepostradatelná součást moderní gastronomie.